Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Auza: Bez poštovanja dostojanstva ljudske osobe nema održivoga razvoja

Vatikan (IKA)

Govor stalnoga promatrača Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima nadbiskupa Bernardita Auze na zasjedanju 74. generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku o održivom razvoju.

Da bismo zaštitili naš planet i izbjegli opterećivanje budućih generacija problemima koje su stvorile prošle i sadašnje generacije, više nije dovoljno jednostavno tvrditi da trebamo brinuti o okolišu i onima koji dolaze nakon nas. Napori se moraju ujediniti radi promicanja zdravijeg, humanijeg, socijalnijeg i cjelovitijeg napretka, poručio je nadbiskup Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima na zasjedanju 74. generalne skupštine Ujedinjenih naroda o održivom razvoju. Tekst njegova govora objavljen je 15. listopada u Vatikanu.

Program održivog razvoja do 2030. godine podsjeća nas da je budućnost planeta u našim rukama i u rukama budućih generacija. Na isti je način papa Franjo u enciklici „Laudato si’“ napomenuo da održivog razvoja nema bez međugeneracijske solidarnosti.

Istinska se briga za planet ne može ograničiti na puku promjenu načina proizvodnje i potrošnje. Ona prije svega zahtijeva pažnju prema braći i sestrama s kojima dijelimo zajednički dom. Uništenje okoliša koje svakodnevno proživljavamo povezano je s ljudskim, etičkim i društvenim poremećajima.

Prihvatiti izazov održivog razvoja zahtijeva važnu promjenu u našim obrascima razvoja.

Ne možemo usvojiti pristup koji bi vodio brigu samo o nekim područjima i svodio održivi razvoj na gospodarski rast, na zaštitu okoliša i napredak tehnologije. U prvom planu moramo zadržati nutarnje dostojanstvo svake osobe i promicanje općeg dobra. Solidarnost među generacijama nije važna samo radi postizanja održivog razvoja, nego je ona temeljno pitanje pravde.

Unatoč postignutom napretku te primjeni više sporazuma i ugovora, ostaju mnogi izazovi. Pariški sporazum još uvijek se mora provoditi. Tim je sporazumom utvrđen plan općeg djelovanja kako bi se ograničavanjem globalnog zagrijavanja na znatno ispod 2°C izbjegle opasne klimatske promjene, zaključio je nadbiskup Auza, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
Auza održivi razvoj UN