Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa bugarskim katolicima: Budite kreativni kao misionari sv. Ćiril i Metod!

Sofija (IKA)

Nakon ručka s bugarskim biskupima u samostanu sestara franjevki papa Franjo susreo se u ponedjeljak 6. svibnja s malom katoličkom zajednicom u crkvi Sv. Mihaela Arkanđela u Rakovskom.

U jedinom bugarskom gradu s katoličkom većinom Papa je mjesnim vjernicima, svećenicima i redovnicima stavio za uzor slavenske apostole 9. stoljeća a obitelji ohrabrio da budu kreativni pri rješavanju problema. Crkva je majka koja proživljava probleme djece i čini ih svojima, bez gotovih obrazaca za njihovo rješavanje. Riječ je o zajedničkom traženju putova života i pomirenja, pokušavajući pritom približiti Kraljevstvo Božje. Nastojanja moraju biti usmjerena svjedočenju vjere, nade i ljubavi prema Gospodinu i onima koje on posebno ljubi, poručio je Papa.

Braća Ćiril i Metod, sveti ljudi s velikim snovima, bili su uvjereni da je o Bogu najbolje govoriti na vlastitom jeziku. Stoga su smogli hrabrosti prevesti Bibliju kako nitko ne bi ostao bez Riječi koja daje život. Moramo se pitati kako da ljubav kojom nas Bog ljubi prevedemo na na konkretan i mladima razumljiv način. Jer, činjenica je da mladi u postojećim strukturama često ne nalaze odgovore na ono što ih pokreće – na svoje potrebe, probleme i rane, citirao je Papa riječi iz nedavno objavljenoga apostolskoga pisma „Christus vivit” o sinodi mladih, dodajući da to stanje iznova zahtijeva traženje novih ideja pastoralnoga angažmana.

Novi veliki izazov pred novim naraštajima je dezorijentiranost nastala gubitkom korijena što vodi gubitku temelja i povećanoj usamljenosti, podsjetio je Papa. Upravo kada žele iskušati svoje sposobnosti, naši mladi često ostaju zaustavljeni na pola puta, zbog frustracija i razočaranja na koje nailaze. Nemaju korijena na koji se mogu osloniti da bi mogli gledati u budućnost. To postaje još teže kada se osjete prisiljeni napustiti vlastitu zemlju, domovinu, obitelj.

No, to ne bi smjelo dovesti do rezignacije onih koji ostaju u zemlji. Ne smijemo zaboraviti da su najljepša poglavlja života Crkve napisana kada se Božji narod kreativno pokrenuo. Budućnost je u vašim rukama, poručio je papa Franjo, prenosi Kathpress. Bugarski katolici ne smiju se umoriti biti Crkva koja uslijed patnje i siromaštva i dalje daje djecu koju ova zemlja na početku 21. stoljeća treba. Papa Franjo pritom je citirao riječi sv. Ivana XXIII. koji je od 1925. do 1934. služio u Bugarskoj: Nisam sreo pesimistu koji je napravio nešto dobro. Gospodin nije pesimist, on nam uvijek pokušava otvoriti putove uskrsnuću.

Papu je pozdravio sofijski biskup Gheorghi Ivanov Jovčev, a svjedočili su redovnica, svećenik i obitelj. Papa se zatim zrakoplovom vratio u Sofiju gdje u 17.15 sati na Trgu Nezavisnost glavnoga grada Bugarske predvodi Molitvu za mir u nazočnosti predstavnika različitih vjeroispovijesti u Bugarskoj.

 

Ključne riječi:
Bugarska kler Papa