Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo primio hrvatsku nogometnu reprezentaciju

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo primio je u srijedu 5. lipnja 2024. u Vatikanu vodstvo i igrače hrvatske nogometne reprezentacije.

Hrvatska reprezentacija je prema Rimu krenula iz Zračne luke Rijeka na Krku, u koju je sletjevši istoga dana prije 21 godinu papa Ivan Pavao II. započeo svoj treći pohod Hrvatskoj.

Na početku audijencije papa Franjo je reprezentaciji čestitao na osvajanju trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. u Kataru. Podsjetio je da je taj događaj „zbog nekih razloga primio i mnoge kritike“, ali je i potvrdio da je nogomet globalni fenomen, sposoban uključiti iznimno veliki broj ljudi te pokrenuti kolektivne osjećaje i emocije.

„To mogu i sam posvjedočiti, jer dolazim iz zemlje gdje je sve ovo življeno na najsnažniji mogući način“, dodao je Papa rođen u Argentini čija je reprezentacija u Kataru pobijedila hrvatsku u polufinalu i potom osvojila prvenstvo.

Hrvatskoj momčadi poručio je da, igrajući nogomet, ima čast predstavljati svoj narod. Kao i inače kada se susreće sa športašima, naglasio je važnost zajedništva. „Upravo ovo biti momčad je aspekt u športu koji volim naglasiti, zato što je usporedba društvenoga života, u različitim ambijentima u kojima se zajedno s drugima živi i radi. Individualni potezi su važni, maštovitost, kreativnost… No, ako prevlada individualizam, onda se narušava cjelokupna dinamika i ne dostiže se cilj“, poručio je papa Franjo.

Pritom je istaknuo i ostale vrijednosti poput osjećaja časti, prijateljstva i bratske kolegijalnosti, odanosti i samokontrole. „Ne zaboravite nikada da se navijači, osobito mladi, ugledaju u vas: vaša uloga prelazi športsko okružje i postaje model ostvarenoga života i uspjeha“, posvijestio je Sveti Otac, potaknuvši igrače da njeguju duhovne i ljudske vrline, da bi „mogli biti uzoran primjer“.

Na kraju pozdrava, Papa je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji zahvalio za posjet i poželi joj svako dobro u društvenom i športskom zalaganju. Potom je udijelio blagoslov i zamolio sudionike da i oni mole za njega.

Predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Marijan Kustić Svetom Ocu je darovao dres hrvatske reprezentacije s imenom Franjo i brojem 1 te kožnu repliku prve lopte s kojom se počeo igrati nogomet u Hrvatskoj.

Papa je, pak, svim sudionicima audijencije podijelio krunice.

Prije susreta s papom Franjom, igrači i stručni stožer obišli su baziliku sv. Petra u pratnji zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška koji je sudjelovao i u audijenciji. Tom prilikom igrači su se pomolili i fotografirali ispred groba sv. Ivana Pavla II., na 21. obljetnicu početka njegovoga 100. apostolskog putovanja na kojem je bio pohodio Rijeku, Dubrovnik, Osijek i Zadar.

HNS je na službenoj stranici objavio izjave predsjednika Kustića i izbornika Zlatka Dalića.

„Velika nam je čast što smo imali prigodu susresti se sa Svetim Ocem i hvala mu za blagoslov i lijepe riječi koje nam je uputio. Ponosni smo što kroz nogomet imamo privilegiju predstavljati hrvatski narod. Vjerujem da je svijet upravo kroz našu nogometnu reprezentaciju upoznao Hrvate kao talentiranu, strastvenu i hrabru naciju kojoj su vjera u Boga te ljubav prema obitelji i domovini najvažnije vrijednosti. Slike naših igrača kako slave svoju vjeru u Boga u najvećim trenutcima hrvatskog nogometa obišle su svijet i pokazale koliko je vjera važna u životima naših igrača. Zbog toga nam je svima ovaj susret bio od neprocjenjive vrijednosti“, rekao je Kustić.

Izbornik Dalić rekao je da su blagoslovljeni što su imali priliku susresti se sa Svetim Ocem. „Slogan naše reprezentacije je samo jedna riječ, a to je obitelj. Obiteljske vrijednosti temelj su svih naših uspjeha. Zajedništvo, jedinstvo, suradnja, poštovanje, podrška, prijateljstvo, ljubav i vjera: to je ono što ova reprezentacija predstavlja, promovira i živi iz dana u dan. Ovaj susret dodatno nas je inspirirao da nastavimo istim smjerom, dostojno predstavljati naš narod i domovinu.“

Podsjećamo, papa Franjo trebao je primiti hrvatsku reprezentaciju 9. lipnja 2023., uoči završnice Lige nacija, što je bilo odgođeno zbog podvrgavanja kirurškom zahvatu.

Tako su hrvatski reprezentativci prvi put susreli Svetog Oca uoči Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj, koje će početi 14. lipnja.