Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa na Madagaskaru: "Kršćanin ne može stajati sklopljenih ruku pred siromaštvom i bijedom"

Antananarivo (IKA)

Papa Franjo treći dan boravka na Madagaskaru, 8. rujna započeo je služenjem mise i molitvom Anđeo Gospodnji na polju Soamandrakizaj, na istom mjestu gdje se večer prije održavalo molitveno bdijenje s mladima.

“Kršćanin ne može stajati sklopljenih ruku pred siromaštvom i bijedom”, rekao je Papa Franjo u propovijedi tijekom mise na kojoj je sudjelovalo milijun ljudi i istaknuo kako valja suzbijati idolopoklonstva moći, karijere i novca. “Veliki broj muškaraca i žena, mladih i djece, trpi jer su lišeni svega. To nije u Božjem planu.”

Okupljeni na misi na polju Soamandrakizaj / Foto: Reuters /Baz Ratner

Istaknuo je kako se ne smije koristiti religiju za opravdanje nasilja, terorizma, potlačivanja, izgnanstava pa čak i ubojstava. “Ne smije se manipulirati Evanđeljem za žalosna ograničenja. Potrebno je graditi povijest bratsva i solidarnosti, poštivajući i zemlju sa svim njezinim darovima. Osudio je sebičnost i nemoralna sredstva te primjetio kako je teško slijediti Gospodina kad se poistovjećuje Božje kraljevstvo s vlastitim interesima i čarom nekih ideologija. Kršćanska vjera nadilazi klanove i rodbinske veze. Treba pod svaku cijenu suzbijati protekcionizam, klijentelizam i korupciju.”

Tko nije u stanju vidjeti u drugome brata, suosjećati s njime i shvatiti njegovo stanje neovisno od njegovog obiteljskog, kulturnog i društvenog podrijetla ne može biti Isusov učenik.”

“Novi život što nam ga nudi Isus nije nipošto ugodan. On postaje skandalozna nepravda za one koji vjeruju da se kraljevstvo nebesko može ograničiti samo na krvne veze, na pripadnost nekoj određenoj skupini, kulturi ili klanu.” Nakon mise prije molitve Anđeo Gospodnji zaželio je mir i nadu narodu Madagaskara te molio Gospodina da mu Bog naplati i blagoslovi. Obraćajući se Mariji, čiji rođendan Crkva danas slavi, a narod Madagaskara časti kao Majku i Zaštitnicu, Papa je molio da ga uvijek prati na putu mira i nade.

Tijekom mise na na polju Soamandrakizaj / Foto: Reuters /Baz Ratner

Mladima Madagaskara sinoć je dao do znanja da ih Bog poziva da budu graditelji budućnosti, jer preko njih, prema njegovim riječima, ulazi u Madagaskar i u Crkvu budućnost. Preporučio je da se ne izolirauju i da ne popuste pred glasinama koje ih žele uspavati, ušutkati ili zavesti. Uz Isusa se otvaraju nova obzorja. Moraju samo  pripaziti da im se ne ugasi svjetiljka nade.