Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa osudio kršenja ljudskih prava u ratnim sukobima

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak 31. listopada u Vatikanu sudionike 5. međunarodnoga skupa za odgoj vojnih dušobrižnika u međunarodnom humanitarnom pravu, koji je od 29. do 31. listopada održan u Rimu.

Papa im je istaknuo da i u ratnim sukobima uvijek treba imati na umu da je svako ljudsko biće sveto. Često su ratni zarobljenici žrtve kršenja ljudskih prava – zlostavljanja, nasilja i mučenja. I civili a među njima i brojni duhovnici bivaju oteti, protjerani ili ubijeni, rekao je Papa.

Založio se za bolju zaštitu ljudskih prava osoba lišenih slobode, u čemu odlučujuću ulogu ima međunarodno pravo i etika. Ljudsko dostojanstvo treba poštovati i u tragičnom kontekstu oružanih sukoba te se strogo pridržavati odgovarajućih postojećih normi, istaknuo je Papa.

Trodnevni skup o temi „Lišavanje osobne slobode u kontekstu oružanih sukoba. Poslanje vojnoga dušobrižnika“, u Rimu je okupio predstavnike iz 47 zemalja iz cijeloga svijeta, među kojima su i vojni biskupi u RH Jure Bogdan i u BiH Tomo Vukšić. Organizirali su ga Kongregacija za biskupe, Dikasterij za cjeloviti ljudski razvitak i Kongregacija za evangelizaciju naroda u povodu 70. obljetnice Ženevske konvencije (12. kolovoza 1949.) o odnosu prema ratnim zarobljenicima. Papa je odao priznanje Ženevskoj konvenciji, ohrabrio vojne dušobrižnike u njihovoj službi i pozvao ih na daljnja nastojanja u zaštiti ljudskih prava, prenosi Vatican News.