Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina sućut u povodu smrti kardinala Obesa Rivere

Vatikan (IKA)

Papa Franjo poslao je brzojav sućuti povodom smrti meksičkoga kardinala Sergija Obesa Rivere, koji je preminuo 11. kolovoza u 87. godini života. Bio je pastir koji je godinama u vjernosti stavljao svoj život u službu Boga i Crkve. Neka mu Gospodin Isus dade krunu slave koja ne vene, napisao je Papa u brzojavu nadbiskupu Xalape Hipólitu Reyesu Lariosu.

U posebnom su se priopćenju meksički biskupi pak spomenuli kardinalova zauzimanja u vrijeme dok je bio predsjednik Meksičke biskupske konferencije, koje se podudarilo s nekim važnim trenucima povijesti njihove zemlje. To je njegovo zauzimanje bilo obilježeno sudjelovanjem na mirovnim pregovorima i pomirenju u okviru Sporazuma iz San Andrésa, te naporima oko uspostavljanja odnosa između Meksika i Svete Stolice, prenosi Vatican News.

Umirovljeni nadbiskup Xalape kardinal Sergio Obeso Rivera rodio se 1931. godine. Na Papinskom sveučilištu Gregoriana završio je teologiju, a za svećenika je zaređen 1954. godine. Vrativši se u Meksiko, 17 je godina u bogosloviji obavljao razne službe, među kojima i duhovnoga ravnatelja, a na kraju je bio i rektor. Godine 1971. zaređen je za biskupa, a 1979. godine imenovan je nadbiskupom Xalape.

Za predsjednika Meksičke biskupske konferencije, na dva mandata, izabran je 1982. godine, a poslije je, 1995., izabran i treći put. Godine 2007. Benedikt XVI. je prihvatio njegovu ostavku, zbog navršene dobi, na pastoralno vodstvo nadbiskupije Xalape. U Kardinalski ga je zbor uveo papa Franjo 28. lipnja 2018. godine.