Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak predsjednika Vlade Plenkovića i kardinala Parolina

Zagreb (IKA)

Državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina u Banskim dvorima 12. svibnja primio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

U izjavi za medije nakon susreta istaknuti su dobri odnosi Republike Hrvatske i Svete Stolice. Izraženo je i zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora o Caritasu, ponovno osuđena agresija na Ukrajinu te izražena briga za narodna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Uz ostale teme, izrazili smo zadovoljstvo potpisanim Ugovorom između između Vlade i Caritasa. Na taj će način Caritas biti u još u kvalitetnoj poziciji ispunjavanja društvene i humanitarne misije pomoći najugroženijima. Na taj način i Caritas, ali i Vlada Republike Hrvatske, koja kroz sve svoje politike u obzir uzima kršćansko načelo solidarnosti, vodi računa o onima kojima je u krizi potrebno dodatno pomoći”, izjavio je predsjednik Vlade.

Dotaknute su i međunarodne teme, ponajprije stanje u Ukrajini nakon ruske invazije. “Jasno smo prenijeli naš stav o osudi te agresije i kršenju međunarodnog prava te velikoj humanitarnoj krizi nastaloj napuštanjem svojih domova više od 12 milijuna Ukrajinaca, kojih je više od pet milijuna napustilo Ukrajinu. Hrvatska pomaže Ukrajini politički, diplomatski, vojno, humanitarno i gospodarski i činit ćemo to i dalje, s uvjerenjem da radimo ono što treba činiti i pomoći prijateljskom ukrajinskom narodu. Hrvatska se zalaže i za mir i prestanak sukoba i zato tvrdimo da je model mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja primjer kako bi se sporazum iz Minska oživio i na kraju doveo do mirne integracije okupiranih područja Ukrajine.”

“Razgovarali smo i o situaciji u Bosni i Hercegovini, koja je za Hrvatsku izrazito bitna i važna, imajući na umu da je to zemlja s kojom dijelimo više od 1.000 km granice i u kojoj su Hrvati konstitutivan narod. Nastojimo pomoći projekte koji će omogućiti energetsku i infrastrukturnu povezanost i unaprijediti odnos između dviju zemalja, a pritom su nam važni jednakost i ravnopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. To se pak može ostvariti samo ako se popravi ono što danas nije dobro, a to je postojeći izborni zakon koji Hrvatima onemogućuje izbor vlastitih legitimnih predstavnike u predstavničkim tijelima. Mi ćemo nastaviti s našim naporima činiti sve da se isprave te loše postavke, ali samo na način koji će omogućiti Hrvatima da budu ravnopravne se to naravno dogodi što prije ste strane smo pojasni li državnom tajnik u sve ono što je bitno sa hrvatskoga stajališta i sa strane Vlade i nadamo se političkoj i diplomatskoj potpori, s obzirom da naročito cijenimo utjecaj Svete Stolice”, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin podsjetio je kako je povod njegovoga trećeg službenog posjeta Hrvatskoj 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, podsjetivši da je Sveta Stolica bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Republike Hrvatske i tako potaknula priznanja drugih država.

“Naši su odnosi doista jako dobri, i na razini odnosa s Vladom i na razini odnosa s Hrvatskom biskupskom konferencijom”, istaknuo je kardinal Parolin, pohvalivši redovite polugodišnje sastanke članova Vlade i Hrvatske biskupske konferencije na kojima se ažurno, izravno i bez posredništva, rješavaju postojeća pitanja između predstavnika crkvene i državne vlasti, što je sjajan način za njegovanje postojećih dobrih odnosa. Kardinal je dodao da, primjerice, potpisivanje Ugovora o Caritasu potvrđuje dobru suradnju Crkve i države. Kako je rekao, taj Ugovor nije osiguravanje privilegija Crkvi nego od njega korist ima cijelo društvo.

Govoreći pak o ratu u Ukrajini, izrazio je zabrinutost Svete Stolice zbog goleme humanitarne krize, naglasivši koliko se Sveti Otac zalaže za prekid vatre i nudi svoje posredništvo u pregovorima kako bi se došlo do mirnog rješenja. Spominjući pak situaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini, državni tajnik Svete Stolice istaknuo je da je “Svetoj Stolici izrazito važno sve što se događa u Bosni i Hercegovini i zalaže se da se doista prepozna konstitutivnost sva tri naroda. Uvijek se zalažemo za priznavanje jednakih prava i jednakih obveza svih triju konstitutivnih naroda i željeli bismo da to priznanje postane stvarnost. To je naša želja i naše trajno opredjeljenje. Tajnik za odnose s državama Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher upravo je zato nedavno boravio u Bosni i Hercegovini, kako bi i međunarodnoj zajednici bilo jasno koliko je to pitanje važno Svetoj Stolici” zaključio je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.