Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica potiče ravnopravnost žena i muškaraca u medijima

Zagreb (IKA)

Poštivanje i ravnopravno sudjelovanje muškaraca i žena u medijima jedan je od načina ostvarivanja mira i sigurnosti, smatra mons. Janusz Urbanczyk, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

„Promicanje poštivanja i ravnopravnog sudjelovanje žena i muškaraca unutar medijskih struktura i u sredstvima društvenog priopćavanja nužan je korak za unapređenje održivog mira i sigurnost“, rekao je  9. ožujka mons. Janusz Urbanczyk, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), povodom susreta pod nazivom „Sloboda medija i rodna jednakost“, održan dan nakon Međunarodnog dana žena, prenosi Vatican News.

„Društvo ima pravo na informacije koje se temelje na istini, slobodi, pravdi i solidarnosti”, nadodao je. Nadalje, prisjetio se i kako je rad medija „na službi općeg dobra“, te naglasio potrebu da se ono temelji na promicanju i zaštiti ljudskog dostojanstva kako bi imali „pozitivan utjecaj na mir i sigurnost“. Sve je to bitno, objasnio je mons. Urbanczyk, jer „osoba i društvo su cilj i sredstvo sredstava društvenog priopćavanja“.

Stoga, sredstva društvenog priopćavanja i novinari imaju obvezu služiti općem dobru „pružanjem točnih, objektivnih i uravnoteženih informacija“ tako da na temelju toga političari i međunarodna zajednica mogu donositi odgovorne odluke. Novinari imaju važnu ulogu, istaknuo je mons. Urbanczyk koja „postaje još očitija u sukobima“, jer mogu „pružiti svijetu pogled na ratove koje službene ili vladine informacije često ne mogu dati“, napose kada je riječ o „ljudskoj patnji koja prati takve sukobe“.

Uz to, mons. Urbanczyk je naglasio zauzetost Svete Stolice u „podržavanju aktivnosti OSCE-a vezano uz ravnopravnost žena i muškaraca, uključujući  unapređivanje jednakih mogućnosti za žene u medijima, kao i one aktivnosti koje se tiču zaštite žena, napose novinarki, od svih vrsta nasilja. „U tom smislu, prvi korak je priznavanje važnosti sudjelovanja i zalaganja žena u svim aspektima kulturnog, društvenog, političkog i gospodarskog života. Zahvaljujući njihovom pogledu i osjetljivosti, one često mogu biti ključ za potpuniju procjenu stvarnosti“, zaključio je stalni promatrač Svete Stolice.