Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica: Potreban je univerzalni instrument kako bi se prekinuli zločini protiv čovječnosti

New York (IKA)

Stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima nadbiskup Gabriele Caccia govorio je u četvrtak 4. travnja u New Yorku na 78. zasjedanju Opće skupštine, izvijestio je Vatican News.

Sveta Stolica podupire definiciju „univerzalnog, multilateralnog i pravno obvezujućeg“ instrumenta o sprječavanju i kažnjavanju zločina protiv čovječnosti, na temelju postojećega običajnog prava, kako bi se poduprlo dostojanstvo svake ljudske osobe, istaknuo je nadbiskup Caccia tijekom nekoliko sastanaka posvećenih razmatranju nacrta teksta o sprječavanju i kažnjavanju zločina protiv čovječnosti.

Nadajući se univerzalnom prihvaćanju novog instrumenta, koji valja postići konsenzusom, apostolski nuncij se, u raspravi o međunarodnim mjerama, usredotočio na važnost potrebe da konvencija u tom smislu sadrži odgovarajuća jamstva kako bi se izbjegao bilo kakav potencijalni sukob s dužnošću država da podupiru pravo na život, spriječe mučenje i poštuju druga temeljna ljudska prava.

U tom kontekstu, dodao je, nacrt članaka trebao bi podupirati dostojanstvo žrtava, koje su zbog zločina mnogo propatile, razmišljajući također o odšteti i pomoći za popravljanje pretrpljene štete i olakšavanje njihove reintegracije u društvo, i to ne samo na nacionalnoj razini nego i od drugih stvarnosti, bilo da je riječ o državama, međunarodnim organizacijama, nevladinim organizacijama ili vjerskim karitativnim ustanovama.

Sveta Stolica, istaknuo je stalni promatrač, podupire sadašnju formulaciju u okviru projekta koja dopušta državama koje su ukinule smrtnu kaznu ne izručiti navodnog počinitelja ako bi on mogao biti podvrgnut smrtnoj kazni. Isto tako, dodao je, države koje zadrže smrtnu kaznu u svojim zakonodavstvima, ali je ne primjenjuju u praksi, trebale bi imati mogućnost odbiti izručenje na istoj osnovi.

Što se pak tiče slučajeva transnacionalnih zločina, istodobno je pojašnjeno da izaslanstvo ne može poduprijeti prijedlog Povjerenstva za međunarodno pravo sadržan u nacrtu jednog od članaka da se među važećim razlozima za odbijanje izručenja termin „spol“ zamijeni terminom „rod“, izvijestio je Vatican News.