Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan želi potpuno prijeći na električne automobile  

Vatikan/Njemačka (IKA)

Vatikan i njemačka Volkswagen grupa zajedno rade na potpunom prelasku na električne automobile do 2030. godine, izvijestili su u četvrtak, 16. studenog 2023., KNA i Vatican News.

Vatikan do 2030. želi potpuno prijeći na električne automobile. Kao „strateškog partnera“ za provedbu projekta odabrao je Volkswagen koncern. Kao što je tvrtka najavila u srijedu, 15. studenog 2023., u Wolfsburgu, gotovo 40 potpuno električnih modela iz serije ID počet će s isporukom početkom 2024. godine. Papa Franjo već je osobno primio prva dva ID.3 Pro Performance električna vozila.

Država Grad Vatikan godinama je posvećena promicanju održivog razvoja kroz ekološke politike za očuvanje okoliša i pružanje strategija za uštedu energije. Primjenjujući načela iz enciklike Laudato si’ i apostolske pobudnice Laudate Deum, među prvim je državama u svijetu koja je krenula u projekte održivosti tražeći rješenja koja će pomoći u promjeni načina rada, a pritom brinuti o zaštiti „Zajedničkog doma“ donošenjem projekata koji, također korištenjem pouzdanih i ekološki prihvatljivih tehnologija, omogućuju smanjenje utjecaja ljudskog djelovanja na okoliš.

Ratifikacija Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime i Pariški sporazumi predstavljaju most između politika zaštite okoliša te Papinih naznaka i preporuka. Uprava Države Vatikanskog Grada zalaže se za postizanje klimatske neutralnosti kroz odgovorno korištenje prirodnih resursa, provedbu projekata usmjerenih na energetsku učinkovitost i ažuriranje tehnološke imovine, održivu mobilnost, diversifikaciju i opskrbu čišćim ili alternativnim energentima za transport, odlaganje otpada te razvoj budućih i konkretnih projekata pošumljavanja.

Postizanje neutralnosti zahtijevat će ulaganja u tehnološke strukture koje koriste obnovljivu energiju, nadoknađujući emisije proizvedene u nekim sektorima i smanjujući ih u drugima, ali prije svega promicanje električne i hibridne mobilnosti. Iz tog razloga, Uprava Države Vatikanskog Grada pokrenula je program razvoja održive mobilnosti pod nazivom „Ekološka pretvorba 2030.“, koji je također osmišljen kako bi smanjio utjecaj CO2 iz svog voznog parka. U tu svrhu namjerava: postupno zamijeniti sve državne automobile novim električnim vozilima, kako bi do 2030. godine vatikanski vozni park imao nultu emisiju štetnih plinova; implementirati vlastitu mrežu za punjenje u državi i izvanteritorijalnim područjima te proširiti njezino korištenje na svoje zaposlenike; osigurati da potrebe za energijom dolaze isključivo iz obnovljivih izvora energije.

Volkswagen koncern – čiji je cilj postati tvrtka s nultom emisijom ugljika do 2050. i smanjiti ugljični otisak svojih vozila za 30% do 2030. – prvi je strateški partner za projekt obnove voznog parka države Vatikan s markama Volkswagen i Škoda kroz formulu srednjoročnog i dugoročnog najma automobila. U četvrtak, 16. studenog 2023. potpisan je ugovor o partnerstvu s Volkswagen grupom, u sklopu programa razvoja održive mobilnosti, što predstavlja jedan od koraka koje je Uprava Države Vatikanskog Grada poduzela kako bi konkretno smanjila utjecaj ljudske aktivnosti na okoliš.

Papa je od početka svog mandata više puta pozivao na veću zaštitu klime. U prosincu želi otputovati na Svjetsku konferenciju o klimi u Dubai, izvijestili su KNA i Vatican News.