Budi dio naše mreže
Izbornik

Intervju Glasa Koncila s dr. sc. Kalemom, svećenikom Vrhbosanske nadbiskupije

Zagreb (IKA)

U redovnom intervjuu u svečanom božićnom dvobroju Glasa Koncila dr. sc. Hrvoje Kalem, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije govorio je o povijesnom fenomenu Božjeg utjelovljenja te o ispravnoj proslavi Božića kao otajstva utjelovljenja.

Svojim utjelovljenjem Bog je, a onda slijedom toga i kršćanstvo kao povijesni fenomen, na presudan i neponovljiv način utjecao na čovjekovo poimanje samoga sebe. Drugim riječima, „Bog je postao čovjekom da pokaže kako je dobro biti čovjek te da nas nauči što znači biti čovjekom (…) Jedno je sigurno: kršćanstvo je svojom istinom i porukom o utjelovljenju vječnoga Sina Božjega istaknulo dostojanstvo i vrijednost ljudske osobe (…) Čovjeka kao osobu, kao biće stvoreno na Božju sliku, nemoguće je misliti bez Boga”, rekao je gost redovitog intervjua u svečanom božićnom dvobroju Glasa Koncila dr. sc. Hrvoje Kalem, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije.

Ove akademske godine dr. sc. Kalem promoviran je u zvanje docenta na Katedri fundamentalne teologije na KBF-u Sveučilišta u Sarajevu, postao je i pročelnikom te katedre, a na Katedri dogmatske teologije u Đakovu, gdje je do sada djelovao, i dalje poučava kao vanjski suradnik.

Govoreći o doprinosu kršćanstva u oblikovanju humanizma, sugovornik je govorio i o pokušajima izgradnje humanizma bez Boga. „Danas više nisam siguran na što se točno misli kad kažete ‘humanizam kojim se diči zapadni svijet’ (…) Kakav je to humanizam koji s jedne strane čovjeka i njegova postignuća stavlja na mjesto Boga, a u isto vrijeme čovjeka smatra tek djelićem prirode koji nije moguće temeljito razlikovati od biljke i životinje?”, rekao je dr. sc. Kalem te naveo da je rješenje za humanizam koji je bez Boga zapao u slijepu ulicu vidi u povratku otajstvu Boga. U tom kontekstu iscrpno govori i o ispravnom „božićevanju“, tj. proslavi Božića kao otajstva utjelovljenja.

Ključne riječi:
intervju Glas Koncila