Budi dio naše mreže
Izbornik

Intervju Glasa Koncila s dr. Tončijem Matulićem

Zagreb (IKA)

Poruke vazmenoga trodnevlja i Uskrsa u teškim i izvanrednim okolnostima koje su uvjetovane epidemijom koronavirusa, mjerama protiv epidemije koje zadiru i u uobičajeno vjerničko slavljenje svetih otajstava, kao i potresom koji je nedavno pogodio Zagreb – u tom se tematskim okvirima kreće redoviti intervju u novom, uskrsnom dvobroju Glasa Koncila.

Gost intervjua je ugledni svećenik, teolog i bioetičar dr. Tonči Matulić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Koja je središnja poruka, radosna vijest, vazmenoga otajstva i Uskrsa? Kako u njezinom svjetlu čitati teške novonastale prilike? Kako autentično slaviti Uskrs u situaciji kad nema javnih liturgijskih slavlja? Čemu nas upravo ovaj Uskrs može poučiti kao ljude, kao društvenu i kao vjerničku zajednicu – neka su od pitanja kojima se bavi dr. Matulić.

„Kršćanska je nada božanska nada, ona je u tome da smo svoj život položili u Božje ruke. Zato sa sv. Pavlom možemo reći: Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Mač, golotinja, rat, glad, koronavirus, potres? Ako smo doista uvjereni da nas Bog u Kristu ljubi i da je naš život oslonjen na Božji život, onda nas doista nitko ne može ugroziti“, kaže među ostalim dr. Matulić.

Odluku pastira da se ove godine iznimno ne održe velika vazmena slavlja sugovornik stavlja u kontekst razuma i vjere. No postavlja i nipošto laka pitanja: „Upravo je ta šutnja najsnažniji govor! Zašutjeli smo. Postali smo tihi. Postali smo nevidljivi. Sad se nameću potpitanja: Zašto je tako?“