Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s mađarskom povjesničarkom dr. Máriom Schmidt

Zagreb (IKA)

S hrvatskim čitateljima dugogodišnja ravnateljica »Kuće terora« - muzeja u Budimpešti i ugledna povjesničarka dr. Mária Schmidt u novom broju Glasa Koncila priređenom za nedjelju 10. listopada,  podijelila je promišljanja o suočavanju s totalitarizmima 20. st., pitanju slobode, povijesnom revizionizmu.

Naime, mađarski narod, koji je kao i hrvatski pola stoljeća trpio pod desnim i lijevim totalitarizmima, spomen na svoje žrtve čuva »Kućom terora«, jedinstvenim muzejskim zdanjem na Andrassyjevoj aveniji, žili kucavici Budimpešte. 

»Premda je međunarodna zajednica na suđenjima u Nürnbergu izrekla svoju presudu nacizmu, nešto slično nije uslijedilo po padu komunizma. Nakon 1989./1990. komunisti su uspjeli zadržati svoje pozicije moći u mnogim zemljama i naravno da ih nije zanimalo povlačenje jasnih crta između svjetova diktature i demokracije«, istaknula je sugovornica. 

Dr. Mária Schmidt (1953.) ravnateljica je budimpeštanskoga muzeja »Kuća terora« od njegova osnutka 2002. godine. Doktorirala je 1999. godine, a tri godine ranije započela je karijeru kao sveučilišna nastavnica i povjesničarka na Katoličkom sveučilištu Pázmány Péter u Budimpešti. U središtu su njezina znanstvenoga interesa teorija povijesti, teorija totalitarizma i holokaust.

»Ili smo slobodni u potpunosti ili nismo. Ne smijemo zaboraviti na ono o čemu je govorio američki predsjednik Ronald Reagan koji je rekao da sloboda nije nešto što se nasljeđuje, nego nešto što se mora braniti i osvajati iz generacije u generaciju«, upozorava među ostalim dr. Schmidt u Glasu Koncila. 

Ključne riječi:
dr. Mária Schmidt intervju gk