Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje knjiga preč. Josipa Grbca

Rijeka (IKA)

Preč. dr. sc. Josip Grbac, svećenik, profesor, moralist i kolumnist predstavio je u Rijeci 12. svibnja dvije knjige, objavljene prigodno uz 65. obljetnicu njegova života.

„Svojim djelovanjem i načinom iznošenja nauka Katoličke Crkve uključivao se u brojne društvene teme. Na taj je način bio poticaj mnogima da budu bolji ljudi i graditelji boljeg društva i Crkve“, rekao je nadbiskup Mate Uzinić na početku susreta u Auli Trsatskog svetišta.

„Teologija je uvijek usmjerena prema konkretnom životu“, potvrdio je i sam dr. Grbac, riječju i primjerom kako teolog ne smije ostati zatvoren u svoj kabinet i knjige. Istaknuo je da Crkva, svećenici i teolozi moraju govoriti o aktualnim temama, o onome što utječe na čovjeka današnjice i prijeporima koji ga muče. „Nastojao sam uvijek, kao moralni teolog, dati savjet ljudima u vrlo konkretnoj situaciji“, rekao je Grbac.

Na susretu je predstavljen Zbornik znanstvenih članaka u čast dr. Grpcu pod nazivom „Sve provjeravajte, dobro zadržite – Kršćanska etika u dijalogu sa suvremenim svijetom” te zbirka njegovih kolumni „Hrvatski vremeplov: teološko-etička promišljanja o hrvatskoj zbilji“. Tekstovi su to objavljivani redovito i u reviji Kana i biskupijskom listu Ladonja.

Knjige je izdala Kršćanska sadašnjost, a o knjigama govorili dr. Anton Šuljić i urednik Zbornika dr. Jerko Valković. Tekstove iz knjiga čitali su njegovi bivši studenti na Teologiji u Rijeci, kasnije kolege profesori, dr. Mirjana Pinezić, dr. Marko Medved i dr. Richard Pavlić. Bila je to prilika i za zahvalu prof. Grpcu za njegov dugogodišnji rad na Teologiji u Rijeci i generacije studenata koje je podučavao ne samo moralu nego i životu. Vjeroučitelji, bivši studenti, zahvalili su mu i pjesmom koju je izveo band vjeroučitelja.

U glazbenom djelu sudjelovali su i Marko Grabar i mr. art. Josip Vidas, vokal u pratnji klavira, te don Anton Šuljić, bard s gitarom.

Zbornik o dr. Grpcu okupio je radove 29 autora koji su na razne načine bili s njim povezani te donose jednako raznolike teme što također puno govori o dr. Grpcu, rekao je urednik dr. Valković. Dr. Šuljić je podsjetio da pisanje kolumne „Pitanje sadašnjega trenutka“ u Kani, Grbca svrstava među velikane teoloških kolumni, kao što su Tomislav Šagi-Bunić, Vjekoslav Bajsić, Bono Zvonimir Šagi i Željko Tanjić koji su bili njegovi prethodnici.

Prošle godine Hrvatsko društvo katoličkih novinara mu je dodijelilo Posebno priznanje za izuzetan doprinos hrvatskom medijskom prostoru svjedočenjem kršćanskih moralnih vrednota. „Priznanje HDKN-a dobiva za dugotrajnu, izuzetno kvalitetnu nazočnost u hrvatskom medijskom prostoru snažnim i kompetentnim argumentima izražavajući i nadasve pojašnjavajući prilike u Crkvi i društvu u svjetlu teološkog nauka. O aktualnostima i svakodnevnim temama u Crkvi i društvu progovara pisanom riječju u katoličkim tiskovinama, ali se spremno odaziva i na intervjue i gostovanja u radijskim i televizijskim emisijama. Autor je brojnih knjiga te impresivnog niza teoloških članaka“, piše u obrazloženju nagrade.