Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu pokopan fra Rafael (Jakov) Romić

Split (IKA)

Sprovodni obredi za člana Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Rafaela (Jakova) Romića održani su u ponedjeljak 25. ožujka na Gradskom groblju Lovrinac u Splitu, izvijestilo je Tajništvo Provincije.

Slavlje je predvodio provincijalni ministar fra Tomislav Šanko zajedno s gvardijanom Samostana sv. Ante u Splitu fra Franom Delićem te ostalom braćom svećenicima. Na posljednjem ispraćaju i slavlju propovijedao je provincijal Šanko, koji je najprije izrazio sućut obitelji fra Rafaela i svima koji su ga poznavali, zahvaljujući Bogu na „daru brata Rafaela koji se rodio u Rakitnu i svoj život kao dijete proveo u Dubrovniku“.

Svoje je obrazovanje stekao putujući između Dubrovnika, Zadra i Pazina, istaknuo je fra Tomislav te dodao da se fra Rafael za vrijeme školovanja pokazao kao „bistar i inteligentan školarac koji je taj dar pokazao i na teološkom studiju na relaciji Pazin, Zadar i Zagreb“.

Izdvojio je kako je fra Rafael ove godine trebao proslaviti svoju dijamantnu misu zajedno s braćom u Dubrovniku, ali „vjerujemo kako će to isto slavlje biti svečano proslavljeno njegovim dolaskom nebeski grad Jeruzalem“. Fra Tomislav je istaknuo kako je fra Rafael bio predavač na brojnim institucijama u Hrvatskoj i u Rimu. Dodao je da se u SAD-u okušao i u radijskom programu te da je najviše djelovao na pastoralnom području u Wiesbadenu.

Provincijal Šanko je posebno izdvojio misli fra Rafaela koje je napisao uoči Cvjetnice: „Svi imamo slike, a i sjećanja na naše pokojnike koji nam bijahu mili. Uzimamo tu sliku, pa se zadržavamo sa svojim dragima koji više nisu s nama. Slika je polazna točka kako bismo zajedničke doživljaje izvukli iz sjećanja. Nešto najvrjednije u tim sjećanjima su neke riječi koje su naši dragi pokojni izgovarali. To vrijedi na osobit način za posljednje riječi naših milih koje smo upamtili, a koje su upućene nama – baštinicima“.

Prenoseći te riječi na povijest Muke Gospodina našega Isusa Krista, fra Rafael je zapisao: „Slike posljednjih Isusovih sati sačuvao nam je apostol Matej u svom evanđelju: saslušanje kod Pilata, ruganje vojnika pretučenom Isusu, pa Isusa na križu pribijena. Jeste li zapazili da na svim tim slikama Isus šuti? Drugi govore, a on tek izgovara „ti kaza“. Zato u svim našim životnim situacijama, pa i u iskustvu smrtnoga straha, ostavljenosti i samoće, zadnju riječ ne mora imati očaj. U iskustvu Božje odsutnosti ti se našemu Bogu smiješ slobodno obratiti. Čudo otvorenog groba Uskrsloga svjedoči njegovu riječ da je s nama u sve dane do svršetka svijeta“, dodao je fra Tomislav.

Završetkom sprovodnog slavlja uslijedila je misa zadušnica u Samostanu sv. Ante na Poljudu koju je predslavio generalni vizitator Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Domagoj Runje u koncelebraciji provincijalnog ministra fra Tomislava Šanka, gvardijana Samostana fra Frane Delića te ostalom braćom svećenicima. Na završetku euharistijskog slavlja pročitan je životopis fra Rafaela kao i sažalnice koje su uputili riječki nadbiskup Mate Uzinić te splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, izvijestilo je Tajništvo Provincije.