Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić blagoslovio dvije zavjetne kapele u Čabru

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić predvodio je u nedjelju 15. rujna svečano misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog i nakon mise blagoslovio kapele Sv. Ivana Nepomuka i Srca Marijina koje se nalaze u goranskom gradu Čabru.

Ovaj dolazak je četvrti u nizu dolazaka riječkog nadbiskupa župi Sv. Antuna Padovanskog u 2019. te je riječi zahvale na dolasku i brizi za Gorski kotar i Gorane mons. Devčiću na početku izrazio župnik, inicijator obnove kapela, vlč. Marko Gregić.

Osvrčući se na pročitana nedjeljnja čitanja (Izl 32,7-11.13-14; Ps 51,3-4.12-13.17.19; 1Tim 1,12-17; Lk 15,1-32) nadbiskup Devčić rekao je da Crkva opominje da se klonimo idolopoklonstava koja u današnje vrijeme mogu biti drugi ljudi, bogatstvo, slava i sl. “Čovjek time vrijeđa Boga jer Gospodin mora biti na prvom mjestu. Osim toga, prva poslanica svetog Pavla Timoteju šalje nam poruku o milosrdnom Bogu koji oprašta. Sv. Pavao obraćenje je doživio u trenutku pada s konja. Nama su takvi padovi također potrebni, padovi s naših želja koje želimo bez Boga ostvariti. Ova nedjelja stoga poziva na obraćenje i vjeru da Bog oprašta”, rekao je nadbiskup, a prenose na službenim stranicama Riječke nadbiskupije.Govoreći o evanđelju o razmetnome sinu, poručio je da se mnoge obitelji mogu prepoznati u tom tekstu. “U nekim obiteljima postoji zavist među djecom, misao da roditelji više vole jedno dijete od drugoga, odlasci djece (…) U takvim trenucima Bog nas ohrabruje i tada se trebamo sjetiti ovog teksta evanđelja. Naš odnos s Bogom također zna biti takav, ali Bog nam oprašta i raduje nam se. Sveti Augustin bio je poput mlađeg sina koji je nakon ispraznog života i lutanja u trenutku Božje milosti rekao da je nemirno srce naše dok se ne smiri u Bogu. Bog nas na najrazličitije načine poziva da mu se vratimo”, rekao je mons. dr. Devčić. Zaključujući propovijed ohrabrio je župljane Čabra na molitvu za obitelji, za svoje najmilije koji su odlutali od Boga.

Nakon mise nadbiskup je blagoslovio kapele Srca Marijina i Sv. Ivana Nepomuka. Prema riječima župnika Gregića, riječ je o zavjetnim kapelicama obitelji Križ koje su živjele na ovom području. Obnova je trajala oko 2 mjeseca i dovršena je zahvaljujući trudu mještana i prilozima dobrotvora.

Nakon mise i blagoslova kapela nadbiskup Devčić zadržao se u druženju sa župljanima uz kolače koje su pripremile župljanke. Kronike svjedoče da je 1663. u Čabru osnovana kapelanija koja je pripadala župi Gerovo. Danas u ovom kraju, župama Plešce, Čabar i brojnim selima živi tek oko 1.000 stanovnika te je pohod pastira mjesne Crkve od izuzetnog značaja za ohrabrenje žitelja goranskog kraja.