Budi dio naše mreže
Izbornik

Sabor biskupâ Riječke metropolije

Gospić (IKA)

Sabor biskupâ Riječke metropolije održan je na svetkovinu Blagovijesti, u subotu 25. ožujka, u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa i metropolita Mate Uzinića.

Na sastanku su sudjelovali: riječki nadbiskup u miru Ivan Devčić, krčki biskup Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup Ivan Štironja te domaćin gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Biskupi su razgovarali o zajedničkim metropolitanskim ustanovama s posebnim osvrtom na neka nova pitanja i izazove. Predstavljena su izvješća o radu Metropolitanskog pastoralnog instituta o čemu je govorila predstojnica Natalija Bogović, o radu Pripravničkog sjemeništa sv. Ivan Pavao II. govorio je rektor Ivan Devčić ml. Izvješća o radu Interdijecezanskog ženidbenog suda I. stupnja, Metropolijskog ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba i o radu Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. pročitao je generalni vikar Riječke nadbiskupije i tajnik Metropolije Mario Tomljanović.

Biskupima Riječke metropolije svoje izvješće s kontinentalnog zasjedanja Sinodalne skupštine u Pragu predstavili su delegati s. Marta Carti i dr. sc. Marko Medved. Biskupi su promišljali o mogućnosti zajedničkih sinodalnih koraka Riječke metropolije te o pitanju Teologije u Rijeci.

Biskupi će poslijepodne u 17 sati sudjelovati na svečanom misnom slavlju u gospićkoj katedrali koje će predvoditi apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić.