Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Uzinić slavio misu s djelatnicima i korisnicima Doma za odrasle osobe Turnić

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić predslavio je u četvrtak 14. prosinca misu za djelatnike i korisnike Doma za odrasle osobe Turnić u Rijeci, objavljeno je na mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.

Suslavio je župni upravitelj Župe sv. Nikole Tavelića na Krnjevu na čijem teritoriju se nalazi ova ustanova fra Siniša Pucić.

Nadbiskup je u propovijedi, kao jednu od osoba koja u došašću nosi poruku o mesijanskim vremenima, naveo Ivana Krstitelja kojega je Isus nazvao ‘Ilijom koji ima doći’. Kao glavnu misao iz pročitanog evanđeoskog ulomka izdvojio je usporedbu sv. Ivana Krstitelja s onima koji su u kraljevstvu nebeskom dodajući da smo se svi po krštenju uključili u projekt koji je Isus došao ostvariti, i koji je prije njega navješćivao Ivan Krstitelj, a zove se „kraljevstvo Božje“.

Taj projekt, dodao je, se počeo ostvarivati u Crkvi. Nije dovršen i svi imamo zadaću raditi na tom projektu, putem usvajanja blaženstava, ljubavi prema svima, ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Svi smo pozvani na njemu raditi. Dodao je da smo krštenjem postali dionici tog projekta i da pripadamo kraljevstvu Božjem te ono što nas čini većim od Ivana Krstitelja jest da je u svakome od nas moguće prepoznati Isusa, da su naša lica – Isusova lica, istaknuo je nadbiskup.

Spomenuo je u nastavku sv. Ivana od Križa čiji se blagdan toga dana slavio. Iz njegovih misli izdvojio je onu u kojoj ovaj svetac Isusa uspoređuje s rudnikom. U tom rudniku ima puno rukavaca, malih tunela koje treba otkrivati kako bismo došli do Isusa. Nikada nećemo doći do kraja, jer svaki je ljudski život jedan rukavac kojim se trebamo probijati do Isusa. To nije lak posao, riječ je o usponu na Kalvariju i trebamo ulagati trud u otkrivanje Isusa, naglasio je.

Naposljetku, nadbiskup je istaknuo da kao što rudnik ima puno rukavaca i treba trud da bismo ih iskopali i otkrili Isusa, tako i Isus ima puno lica. „Svako naše lice, svako vaše lice, jest lice u kojemu se trebamo truditi prepoznati Isusa Krista koji nam se očituje kroz različita lica. U nekim nam ga licima, iz različitih razloga, nije lako prepoznati. Nije lako prepoznati Isusa u licu svakog čovjeka, iako se utjelovio u svakom čovjeku, ali pozvani smo s trudom otkrivati njegovo lice u licima naše braće i sestara i biti im braća i sestre. Kada se trudimo u njihovim licima prepoznati Krista, da ga poslužimo, tada dajemo mogućnost da se i u našem licu prepozna lice Isusa Krista koji poslužuje, koji oprašta, koji ljubi. To je najbolji način da nastavimo svoju pripravu, da rastemo i da, iako smo maleni, pomažemo kraljevstvu Božjem koje je u Crkvi tek u sjemenu, još nevidljivo, da raste već sada i ovdje. Neka nas sv. Ivan od Križa i sv. Ivan Krstitelj zagovaraju i u tome pomažu“, zaključio je nadbiskup.

Nakon misnog slavlja nadbiskup i župni upravitelj zadržali su se u druženju s ravnateljicom Doma Martinom Baiocco i korisnicima te ustanove, objavljeno je na mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.