Budi dio naše mreže
Izbornik

Frama Rijeka–Trsat proslavila 30. rođendan

Rijeka (IKA)

U najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu, Majke Božje Trsatske, u subotu 3. veljače 2024. proslavljena je 30. godišnjica osnutka Franjevačke mladeži Rijeka–Trsat.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je duhovni asistent fra Marko Ćosić. Suslavili su franjevci Siniša Pucić, Matija Marijić, Zvonimir Brusač i salezijanac Danijel Dragičević.

Tijekom slavlja, sedmoro članova Frame obnovilo je svoja krsna obećanja sa željom da nastave dijeliti iskustvo kršćanskog života u bratstvu Franjevačke mladeži i na taj način odgovore na ljubav i poziv Isusa Krista.

Proslavi su nazočili i članovi bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Rijeka–Trsat na čelu s ministrom Dunjom Osojnak Marinović, kao i članovi Frama iz drugih krajeva Hrvatske. Pjevanje je predvodio zbor Majke Milosti, u kojem su neki članovi također bili  članovi Frame Trsat.

Propovijed je uputio nekadašnji član domaćeg bratstva, sadašnji upravitelj Župe sv. Nikole Tavelića na Krnjevu, fra Siniša Pucić. Prisjetio se je početaka Frame Trsat te opisao vlastito iskustvo življenja u franjevačkom bratstvu koje i danas, nakon 30 godina, nastavlja okupljati mlade oko Isusa Krista i Božje riječi te živjeti kršćansko poslanje, nadahnuto primjerom sv. Franje Asiškog.

„Uključit ću srce kada govorim o Frami i sjetiti se početaka koji su još u ratnim godinama, kako za mnoga mjesta u Hrvatskoj, tako i za ovaj naš kraj u kojem je vladala jedna tuga, besmisao, praznina među ljudima, a onda je Gospodin upalio svjetlo na Trsatu. Bio jednom jedan fratar po imenu Berislav Đurić koji je bio dovoljno hrabar i došao pred gvardijana te rekao: ‘Želim pokrenuti Framu.’ Što to znači Frama, taj pokret, zajednica mladih? 30 godina Frame na Trsatu je jedna povijest koja svjedoči što je Frama učinila za nas koji smo bili dio nje, ali isto tako i za mnoge ljude koji su bili povezani s Framom – od naših obitelji do onih koji su na to plodno tlo, natopljeno vjerom generacija u ovih 30 godina, danas odlučili nastaviti živjeti franjevaštvo u svijetu. Sjećam se da me je osvojila jedna od prvih rečenica, kada je izišla definicija da je Frama naša druga obitelj. Da nije tako, danas ne bi govorili o toj bogatoj, plodnoj povijesti Franjevačke mladeži ovdje na Trsatu. Ne bi bilo zvanja za prvi red, za obitelji… To je doista nešto veliko. Ta ljubav koja nas je vezivala, bilo je nešto više od običnog susreta petkom, nešto što bih doista nazvao obiteljskim zajedništvom.“, istaknuo je Pucić te pobliže opisao značenje i smisao obećanja koja su pod misnim slavljem obnovili, a neki od članova Frame po prvi puta izrekli i tako se odazvali na življenje Evanđelja te služenje bratstvu po primjeru sv. Franje.

„Isus često voli spominjati sliku ovce i pastira. Opet je to jedna slika obitelji. U Isusovoj prvoj obitelji je bilo 12 ovaca. U prvoj generaciji Frame bilo je četvoro članova. Današnjih sedmoro obećanika su, rekli bi u očima svijeta, tako malobrojni i na jednom svom novom početku. Jer, dati obećanje ne znači smo sjećati se svih lijepih trenutaka što smo dosad prošli u Frami, nego povući crtu, započeti ispočetka s novim zanosom, novom ljubavlju, novom željom za tu našu obitelj, koja je dar od Boga. Toliko je mladih izvan ovih prostora koji šeću u ovisnostima, besmislu, a mi smo ovdje imali svoj drugi dom. Zašto? Zato što nam je Gospodin dao jedno veliko poslanje i rekao: ‘dajem vam jednu obitelj. O vašoj ljubavi, spremnosti, trudu, davanju ovisit će koliko će ta obitelj rasti. I evo nas, došli smo do 30 godina“, kazao je propovjednik i poručio okupljenima, a osobito obećanicima da se ne zatvaraju u sebe, nego uvijek iznova traže nove načine donošenja Krista svim ljudima, osobito mladima, kojima On može promijeniti živote i dati im novu perspektivu, novu nadu.

Proslava jubileja nastavljena je u Auli pape Ivana Pavla II. gdje su članovi Frame upriličili prigodan program. Na početku je predsjednik Frame Rijeka–Trsat Filip Kranjčec uputio riječi zahvale te u kratkim crtama iznio što Frama znači svakom pojedinom članu koji dolazi na susrete i što u tim susretima može dobiti.

Na kraju euharistije fra Marko je zahvalio svima koji su došli podržati mlade, pogotovo iz drugih krajeva Hrvatske, osobito Zagrebačko područno bratstvo Frame koje je došlo autobusom.

Također, ministra Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) s. Dunja Osojnak Marinović zahvalila je Frami za sve što čini i u čemu sudjeluje. Potaknula je mlade da i dalje budu lijep primjer življenja vjere.

Prikazan je videokolaž u kojem je svaki pojedini član opisao svoju životnu svakodnevicu u danima prije dolaska na susret Frame, gdje se onda opustio, našao duhovni mir i utjehu te radost u druženju s braćom i sestrama koji su mu povjereni.

Poslije prigodnog programa, uslijedilo je druženje s uzvanicima uz hranu i piće te prigodne pjesme i plesove.