Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavonski Brod: Članovi Franjevačke mladeži obnovili obećanja

Slavonski Brod (IKA)

Obnova obećanja članova Franjevačke mladeži Slavonski Brod održana je u subotu, 18. svibnja 2024. tijekom večernje mise u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Oko 20 članova Franjevačke mladeži (Frama) – „framaša“ obnovilo je svoja obećanja – obećali su da će po primjeru sv. Franje živjeti Evanđelje u svome životu.

Frama Slavonski Brod djeluje pri Franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu te je na dan obnove obećanja proslavila 30 godina djelovanja.

Misno slavlje predvodio je župni upravitelj Župe sv. Nikole Tavelića u Rijeci fra Siniša Pucić. Suslavili su gvardijan Samostana Presvetog Trojstva fra Slavko Milić te područni duhovni asistent Frame za osječko područje fra Vinko Brković.

Fra Siniša je osvijestio „framašima“ kako ih obećanje koje su te večeri obnovili čini odgovornima da svjetlo koje im Duh Sveti daje nose onima koji žive u tami. Kazao im je da budu Bogu zahvalni. Prijašnjim „framašima“ poručio je da budu zahvalni za milost provođenja mladosti u ozračju Frame, u duhu karizme sv. Franje.

„Duh Sveti čini sve u nama i po nama. Bez njega bili bismo one suhe kosti koje spominje Sveto pismo. Duh Sveti je onaj koji nas povezuje u ljubavi. Zato nas svetkovina Duhova čini odgovornima da idemo tamo gdje je tama, da njima nosimo ono istinsko svjetlo – Isusa Krista. Budimo zahvalni Bogu, prepoznajmo tko nas čini sretnima, tko je naša istinska radost, a onda iz te zahvalnosti gledajmo kome to svjetlo trebamo nositi.

Vi ste ‘framaši’ danas izrekli obećanje da ćete se odazvati na svaki poziv Duha Svetoga i ići tamo gdje vas on šalje. Velike su to riječi. Iza njih trebate stati svojim životom. Budite otvoreni, surađujte s Duhom Svetim. Bog vas želi iznenaditi, na novi kreativan način razveseliti.

Budimo zato danas radosni i zahvaljujmo Bogu što smo Crkva, što smo zajedno, što možemo živjeti ljubav prema Bogu i jedni prema drugima“, poručio je uz ostalo fra Siniša.

Vjernike je pozvao da mole za „framaše“ – za njihov rast u vjeri, da radost nose u svome gradu. Za uspomenu na taj dan svaki je „obećanik“ dobio lančić tau – znak sv. Franje.

Čestitku svojim „framašima“ uputio je na kraju mise i duhovni asistent Franjevačke mladeži Slavonski Brod fra Ivan Crnković.

Pjevanje su predvodili brodski „framaši“. Na misi su sudjelovali i „framaši“ Osječkog i Zagrebačkog bratstva te nekadašnji „framaši“.

U prigodnom programu poslije mise vjeroučiteljica Mihaela Maričević, koja je bila prva predsjednica Franjevačke mladeži osnovane 1994., prisjetila se njihovih prvih susreta i trenutaka koje su proživljavali odrastajući u Frami. Kroz kratki film, koji su sami osmislili i snimili, „framaši“ su prikazali kakvi su bili susreti „framaša“ prije, a kakvi su danas.

Druženje su uz pjesmu i okrjepu nastavili u prostorijama Franjevačkog samostana.