Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Margarete u Bakru

Bakar (IKA)

Blagdan sv. Margarete, zaštitnice grada Bakra, proslavljen je u subotu 13. srpnja u Bakru. Na inicijativu župnika Nikice Jurića, prvi put u povijesti Bakra održana je procesija s moćima ruke sv. Margarete od crkve Majke Božje od Porta do crkve Sv. Margarete.

Procesiju i misu u 19 sati predvodio je župnik Hreljina i Zlobina Marko Šarić. Suslavitelji su bili župnik Bakra Nikica Jurić, dekan Bakarskog dekanata i župnik Grada Grobnika Ivan Friščić, župnik Praputnjaka mons. Stanko Kovačić, župnik sa Sušaka Siniša Vujčić, vlč. Kurt Aufner iz Biskupije Eisenstadt te fra Mihael Blažanović iz Reda milosrdne braće iz Salzburga. U procesiji su sudjelovali brojni vjernici, svećenici, Bakarska gradska straža, Bakarska gospoda, vatrogasci, razne povijesne postrojbe te straže iz drugih gradova.

U propovijedi vlč. Šarić je rekao kako je sv. Margareta predivan lik čije ime na grčkom znači biser te da je ona bakarski biser koji nakon toliko godina nije izgubio sjaj.

“Sv. Margareta imala je dva bisera: prvi biser bila je vjera u Isusa Krista, a drugi, njezino sveto djevičanstvo. Kao što mi čuvamo svoju imovinu kao nešto dragocjeno, tako je i Margareta čuvala svoja dva velika dragocjena bisera. Bila je pozvana zanijekati ocu i onima koji su ju okruživali svoju vjeru pod cijenu života i mučenja. Slavimo mučenicu koja je slavila Isusa Krista. Upitajmo se: koliko ja slavim Isusa Krista, sramim li se toga, nastojim li očuvati u svom životu vjeru? Sveci su nam primjer da ne smijemo pred ničim uzmicati kada je u pitanju obrana naše vjere”, rekao je vlč. Šarić.

Proslava blagdana sv. Margarete u Bakru

Uz primjer sv. Margarete, istaknuo je i blaženika Alojzija Stepinca, mladog mučenika svećenika Miroslava Bulešića i svećenika Martina Bubnja, sušačkoga župnika koji je ubijen i bačen u jamu u Kostreni.

“Prije dvije godine čuo sam i za laika mučenika tu iz naših krajeva za kojeg se ne zna. Bio je vjernik, živio je u Podhumu. Zvao se Nikola Maljac. Ljubio je svakog čovjeka i pomagao. Tražili su da se odrekne Crkve. Nije se htio odreći svoga Boga. Na Grobniku je razapet na križ. O njemu se ništa ne piše, ali je važno da je postojao”, istaknuo je propovjednik.

“Drugi biser sv. Margarete je njezino djevičanstvo. Sv. Pavao je rekao: “Tijelo vaše hram je Duha Svetoga”. Koliko nam dostojanstvo Bog daruje. I u to je vjerovala sv. Margareta. U 21. stoljeću možda je bolje o tom pojmu ne govoriti. Mi kršćani trebali bismo razmišljati o poštovanju i dostojanstvu svoga i tuđega tijela. Na to nas poziva sv. Margareta. Sjetimo se i sv. Marije Goretti koja je u 12. godini života ubijena da bi sačuvala svoju čistoću”, rekao je vlč. Šarić.

“Bog je i nama dao dva velika bisera. Dužni smo ih čuvati više od bilo kojeg računa, a neraspadnuta ruka sv. Margarete doziva u svijest da nismo stvoreni za ovaj svijet, nego za nebo, za nebesku domovinu, i da smo pozvani boriti se da bismo to zaslužili, da čitav život sačuvamo bisere neokaljane vjere i čistoće”, zaključio je vlč. Šarić.

Misno slavlje pjesmom je pratio crkveni zbor Sveti Andrej iz Bakra pod ravnanjem Mladena Cvijanovića. Zbor je na kraju misnog slavlja održao koncert.

Proslava blagdana sv. Margarete u Bakru