Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Počelo Županijsko-nadbiskupijsko natjecanje u vjeronauku

Rijeka (IKA)

U ponedjeljak 4. ožujka u prijepodnevnim satima u župnoj crkvi Svetoga Križa na Srdočima održan je uvodni dio programa Županijsko-nadbiskupijskog natjecanja u vjeronauku učenika osnovnih i srednjih škola Riječke nadbiskupije o temi „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu”.

Natjecanje je otvorio riječki nadbiskup Ivan Devčić, a prigodne riječi uputili su: predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije dr. Ksenija Rukavina Kovačević, župnik Kristijan Zeba i ravnatelj OŠ Srdoči mr. Ivan Vukić. Organizatori natjecanja su Agencije za odgoj i obrazovanje – Podružnica Rijeka i Katehetski ured Riječke nadbiskupije.

Nadbiskup Devčić mlade je potaknuo da nasljeduju svece u svakodnevnom životu, kao i Isusove zapovijedi da Boga vole svim svojim srcem i umom, a bližnje svoje kao sebe same. To su činili i sveci i to je cilj vjeronauka i ove olimpijade, kazao je riječki nadbiskup.

Županijsko-nadbiskupijsko natjecanje u vjeronauku do sada se održavalo na Trsatu te je predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije dr. Rukavina Kovačević zahvalila dosadašnjim domaćinima na suradnji, a posebno ravnateljici OŠ „Trsat” Sonji Lefler koja je nazočila otvorenju događaja u župnoj crkvi na Srdočima. Sudionicima natjecanja poručila je da je lako biti uman i pametan, naučiti sve o hrvatskim svecima, ali potrebno je biti pošten, marljiv i radišan. Ako to naučite ovdje, tada ste za nas već sada ‘zlatni olimpijci’ i životni pobjednici, kazala je Rukavina Kovačević. Nakon uvodnog dijela programa uslijedio je drugi dio u OŠ Srdoči.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjeluje 29 osnovnoškolskih i 15 srednjoškolskih ekipa s vjeroučiteljima mentorima. U prigodnom programu nastupit će učenici i učitelji Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“. Natjecanje se sastoji od tri dijela: individualnog rješavanja testova znanja, skupno natjecanje u vjeronaučnoj tomboli i na kraju finalno natjecanje u igri: „Tko želi biti Isusov milijunak”. Pobjednici županijskog natjecanja sudjelovat će na državnom natjecanju koje će se održati od 3. do 5. travnja u Osijeku.