Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret medijskih djelatnika s područja Gospićko-senjske biskupije

Gospić (IKA)

Susret medijskih djelatnika s područja Gospićko-senjske biskupije održan je 28. siječnja u dvorani Biskupskog ordinarijata u Gospiću.

Prisutni su bili biskupijski i župni suradnici u pisanju vijesti, uređivanju mrežnih stranica, župnih, tjednih, mjesečnih i godišnjih listova te urednici i novinari različitih mrežnih portala.

Susret je organizirao predsjednik Odbora za medije preč. Mišel Grgurić, tajnik i kancelar. Predavanje je održao dr. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i profesor na Odjelu za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta na temu „Komunikacija, mediji, Crkva“.

 Predavača i prisutne pozdravio je predsjednik Odbora preč. Mišel Grgurić, a napose gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića. Spomenuo je mons. Milu Pecića koji je do 2022. bio predsjednik Povjerenstva za pastoral medija. Posljednji takav susret održan je 26. svibnja 2018. u Pastoralnom centru na Plitvicama. Do sada su susreti medijskih djelatnika održavani na najbliži datum Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija koji se slavi na Sedmu vazmenu nedjelju. Ove godine zajednički susret organiziran je na datum najbliži spomendanu sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara, pisaca i katoličkih medija.

 Papa Franjo u svojoj Poruci za 48. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2014. godine izjavio je kako „Danas živimo u svijetu koji postaje sve ‘manji’ i gdje bi se stoga, moglo činiti da nam je svima lakše jedni drugima biti bližnji. U tome svijetu, mediji nam mogu pomoći osjetiti se bliže jedni drugima i stvoriti novi osjećaj jedinstva ljudske obitelji koji potiče na solidarnost i ozbiljno zauzimanje za dostojanstveniji život”.

 Na kraju je predsjednik Odbora poželio da prisutne prati zagovor sv. Franje Saleškog kako bi i oni po svojim djelima bili prepoznati i kako bi ta djela govorila da su djeca Božja. 

Potom je biskup Zdenko Križić pozdravio predavača, sve prisutne i zahvalio na odazivu te naglasio potrebu suradnje između Crkve i medijskih djelatnika. Zadaća medija je izvješćivati objektivno i istinito o onome o čemu se izvješćuje usmeno ili pisano. Da nema medija mnogo toga prošlo bi nezabilježeno.

Predavač dr. Krunoslav Novak je u svome predavanju kazao kako teologija komunikacije vodi na prve stranice Knjige Postanka: „I reče Bog: „Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična…“ Čovjek komunikolog sličan je Bogu u raznim dimenzijama jer mu je dao riječ. Svaki projekt počinje od misli pretočenih u riječi. U prirodi se sve kreće od početka. Čovjek stvara kroz riječ. Komunikacija ima razne procese: društvene mreže, medije, političke sustave, lokalne zajednice, obitelji, između dvije osobe.

Važna komunikacija je i unutar osobe. „Upoznati se, prihvatiti se, bez maske i obrambenih mehanizama, spoznati se kroz šutnju, samoću, molitvu da bi se došlo do slobode/istine. Intrapersonalnu komunikaciju možemo smatrati komunikacijom sa samim sobom. U tom procesu učimo o sebi, upoznajemo sebe, vrednujemo naše postupke, nagovaramo sami sebe, razmišljamo o određenim odlukama; razmišljamo o smislu, dodiru transcendentnoga, neizrecivoga, o molitvi”.

Predavač je zatim prikazao kratki video u kojemu Ignacio Anzoategui traži dopuštenje da se susretne sa samim sobom. 

Predavač dr. Novak zatim se osvrnuo na Centesimus Annus (hrv. Stota godina) encikliku pape Ivana Pavla II. proglašena 1. svibnja 1991. godine u povodu stote obljetnice enciklike Rerum Novarum, u kojoj se navodi: „briga i odgovornost za čovjeka koji je, kako podsjeća II. vatikanski koncil, jedino stvorenje što ga je Bog htio radi njega samoga i za kojega Bog posjeduje svoj nacrt, tj. sudjelovanje u vječnom spasenju. Nije riječ o ‘apstraktnom’ čovjeku, nego o realnom, ‘konkretnom’,  povijesnom’: riječ je o svakom čovjeku, jer svakoga obuhvaća otajstvo otkupljenja i sa svakim se Krist tim otajstvom zauvijek sjedini“.

 Predavač je istaknuo Poruku  pape Franje za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija  28. svibnja 2017. U njoj, između ostalog, piše: „odavno se priča o ljudskom umu kao o mlinskom kamenu koji se neprestano vrti dok ga voda pokreće. Ljudski um neprestano radi, ali o nama ovisi hoćemo li ga hraniti zrnjem ili kukoljem“.

Papa Franjo napisao je Poruku za 57. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija koji će se obilježiti 21. svibnja 2023. a ima naslov „Govoriti iz srca ‘Istinujući u ljubavi’ (Ef4,15)”. Predavač je istaknuo da „samo slušajući i govoreći čistim srcem možemo vidjeti dalje od privida i prevladati nejasnu buku koja nam, čak ni u polju informacija, ne pomaže vidjeti složenost svijeta u kome živimo… Srdačno komunicirati znači da onaj tko nas čita ili sluša razumije naše sudjelovanje u radostima i strahovima, nadama i patnjama žena i muškaraca našeg vremena… Ponekad ljubazan govor otvara pukotinu čak u najtvrđim srcima… Mi smo ono što komuniciramo… Potrebni su nam komunikatori spremni na dijalog, uključeni u promicanje potpunog razoružanja“.

Predavač se na kraju osvrnuo na probleme koje izazivaju nove tehnologije kao što su mobilni telefoni, elektronička pošta, Facebook, Tik-tok, Instagram…

 S raspravom i s molitvom„Gospodine, neka u dolini naših napora sazrijeva Tvoja žetva“, te sa zahvalom predavaču dr. Krunoslavu Novaku, zaključeno je predavanje na susretu medijskih djelatnika s područja Gospićko-senjske biskupije.