Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Bogojavljenja u Slunju prvi puta bez biskupa Bogovića

Slunj (IKA)

Blagdan Bogojavljenja ili Sveta Tri Kralja prvi je put, gledajući posljednjih 20 godina, prošao bez svog stalnog predvoditelja biskupa Mile Bogovića, preminulog 19. prosinca u Rijeci.

Propovjednik je nazočnim vjernicima poručio da se “Bogojavljenje slavilo na Istoku od prvih početaka kao blagdan Božje objave svim narodima”.

“Ta je ideja da se Bog objavljuje svim narodima bila je toliko jaka da su to slavili kao blagdan. Na Zapadu su slavili Isusovo rođenje kao Božju objavu. Ne može se rastaviti jedno od drugoga. Istok je uvidio ljepotu Božića, a Zapad je prihvatio Bogojavljenje. Tako su Istok i Zapad počeli slaviti oba blagdana.  Na Božić se Isus objavio jednostavnim pastirima a danas na Bogojavljenje mudracima. U ovom blagdanu Bogojavljenja prepoznajemo težnju čovjeka da susretne Boga”.

Bog izabire jaslice kao prijestolje i sve iznenađuje

Za sebe si nas stvorio Bože i nemirno je srce naše dok ne otpočine u Tebi – napisao je veliki Augustin. Tako danas slavimo čovjekovu želju da pronađe i susretne Boga. Trojica mudraca koračali su i  nailazili na podvale ali su bili uporni. Zanimljivo da ga ne otkriva elita u Jeruzalemu koja je uvjerena da zna sve o Bogu. Oni čak određuju kako bi se Bog trebao ponašati. Ali su zaobiđeni jer su zatrovani svojim sitnim interesima”.

“Bog izabire jaslice kao prijestolje i sve iznenađuje. Ta politička elita doživljava Kristovo rođenje u štalici kao agresiju na njihove interese. Nisu ga mogli naći i nikad ga nisu prihvatili. Trojica mudraca ili kraljeva prepoznali su Dijete u jaslicama i dali mu poklone. Zanimljivo da su se vratili u svoju zemlju drugim putem. Susret s Kristom mijenja njihov život: osobne želje i planovi ustupaju mjesto Božjim planovima s njima odnosno s nama. Krist je ušao u naš grubi i iskvareni svijet, ali ne da ga osudi nego da ga spasi”, bila je poruka propovjednika domaćeg župnika i dekana slunjskog mons. Mile Pecića.

Svih prethodnih godina nakon mise bi se zaigralo kolo „Janje moje“ kojom bi se označio kraj božićnog vremena, no ove godine to je izostalo.