Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova za župljane i štovatelje Čudotvorne Gospe Sinjske

Sinj (IKA)

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske od petka 6. do nedjelje 8. listopada održana je duhovna obnova za župljane i štovatelje Čudotvorne Gospe Sinjske. Voditelj duhovne obnove bio je voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić, izvijestili su iz Svetišta.

Tema duhovne obnove je bila fatimska poruka koju je Blažena Djevica Marija uputila Crkvi i svijetu: „Moje će srce na kraju trijumfirati.“ Duhovna obnova počela je u petak 6. listopada cjelodnevnim euharistijskim klanjanjem povodom prvoga petka mjeseca listopada Velike devetnice u čast Presvetog Srca Isusova koja je počela u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Duhovni program počeo je molitvom pred Presvetim oltarskim sakramentom koje je predvodio fra Ivan s posebnim nakanama za vjernike u duhovnim i tjelesnim potrebama. Nakon klanjanja, počela je pobožnost krunice. Između svakoga otajstva predvoditelj duhovne obnove je održao kratku meditaciju. Prije euharistijskog slavlja mnogi vjernici su pristupili sakramentu ispovijedi. Nakon toga slavljena je misa na kojoj je uz fra Ivana suslavio gvardijan fra Marinko Vukman.

U propovijedi je fra Ivan istaknuo važnost Božje Riječi u životu čovjeka. „Riječ donosi život i svjetlo. Božja Riječ može donijeti promjenu srca, odnosno obraćenje.“ Govoreći o važnosti Marije u životu vjernika, fra Ivan je pozvao prisutne da mole krunicu jer je ona „evanđelje za malene“. Molitvom krunice po Mariji možemo upoznati život i ljubav njezinoga Sina Isusa. Neka se ove dane po Marijinom zagovoru dogodi duhovna obnova našega života, poručio je fra Ivan.

Drugi dan duhovne obnove u subotu 7. listopada, održan je na spomendan Gospe od Krunice. U Svetište su hodočastili vjernici Makarskog primorja sa svećenicima i župnicima makarskog dekanata kao i druge hodočasničke skupine iz župa Bibinje, Ražine i branitelji iz Vukovarsko-srijemske županije. Molitveni program počeo je u jutarnjim satima duhovnim nagovorom.

Fra Ivan je u nagovoru približio ulogu Marije u povijesti spasenja s posebnim naglaskom na  fatimske poruka. Marija je u svojim porukama ukazala na zlo ideologija koje su pokrenule ratove i unijele duh bezbožnosti. Ona nas želi zaštiti i dovesti do milosrđa Božjega, a Božje milosrđe susrećemo na poseban način u Gospinim svetištima kroz sakrament pomirenja i euharistije. Živeći iskustvo Božjega milosrđa osjećamo i snagu Marijinih riječi „Moje će srce na kraju trijumfirati“, rekao je fra Ivan.

Nakon nagovora slavljena je misa kojoj je prethodila procesija. Slavljem je predsjedao fra Ivan, a suslavili su gvardijan fra Marinko Vukman, umirovljeni profesor fra Gabrijel Jurišić, župnik Župe sv. Marka u Makarskoj don Jure Lovrinčević i župni vikar don Ivan Mamić, pastoralni pomoćnik u Župi Bast-Baška Voda i profesor na KBF Sveučilišta u Splitu fra Ivan Vuletić, župnik Župe Tučepi fra Stipe Bešlić i župnik Župe Brela don Ivan Kovačević.

Trećega dana duhovne obnove u nedjelju 8. listopada, fra Ivan je predsjedao misom zahvalnicom. U propovijedi je pozvao vjernike da budu odgovorni čuvari „svoga vinograda“. Poruka evanđelja nas poziva da čuvamo i pazimo jedni druge. Tako će se ostvariti Isusove riječi i u našem životu: „Nisam došao da budem služen, nego da služim“, rekao je fra Ivan.

Prva dva dana duhovne obnove slavlja su pjesmom animirali članovi zajednice „Dobar Pastir“ u Sinju, a trećega dana Zbor mladih Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić, izvijestili su iz Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.