Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka korizme i križa je ljubav, a ne trpljenje

Dubrovnik (IKA)

Učenici i profesori Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku započeli su u srijedu 6. ožujka, na Pepelnicu, svoj korizmeni hod prema Uskrsu misom u školskoj kapelici.

Misu s obredom pepeljenja predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić u koncelebraciji s rektorom Biskupskog sjemeništa i duhovnikom škole don Marinom Lučićem i ravnateljem škole don Bernardom Plešom.

U punoj kapelici učenika i profesora predvoditelj slavlja kazao je da svatko ima različite brige, ono što ga obilježava tog trenutka, jer koliko god osjećali zajedništvo, koliko god osjećali da su đaci jedne škole, pripadaju jednom razredu, ipak svatko iza sebe nosi svoj vlastiti život, a taj život je jedinstven, nijedan nije isti. Korizma je vrijeme kojim Bog pokušava napraviti prekid uobičajenog rasporeda i nešto poručiti, zaustaviti čovjeka u kojoj god situaciji se nalazi i prenijeti mu poruku.

Prvu poruku korizme vikar Katušić iščitao je u simbolici izgaranja masline i prahu koji se iz toga dobije, a koji se koristi u obredu pepeljenja. U tome je uočio simboliku života koji izgara i u jednom trenutku, koji čovjeku nije poznat, jednostavno će izgorjeti i ostat će samo pepeo. Ta simbolika poručuje da život na zemlji nije beskonačan resurs, nego je kao ograničen darovan čovjeku, te čovjek odlučuje što će s njime učiniti. Potaknuo je mlade na promišljanje i odluku što žele s tim životom koji im je darovan.

Kao drugu simboliku korizme istaknuo je križ, ali naglasivši da poruka križa nije poruka Kristove patnje, naglasak nije na Kristu koji se muči kako bi se popeo na Golgotu, nego je poruka da Isus i kroz odbacivanje od strane ljudi, ne postaje onaj koji odbacuje nego i dalje ljubi, tješi i oprašta. Poruka korizme i križa je ljubav, a ne trpljenje, istaknuo je propovjednik.

U liturgijskim tekstovima je primijetio Isusov odnos prema tri važne religiozne prakse njegovog vremena: molitva, post i milostinja. Kazao je da Isus, iako su to pozitivne prakse, ukazuje da su farizeji to činili na krivi način, jer čine ne zato što žele nasljedovati Boga, nego da ih ljudi vide, te Isus kaže da to nema smisla, svoj život potratiti, izgorjeti da bi se drugima svidio, već jedino smisla ima izgarati da bi se darivalo.

Duhovnik škole Lučić na kraju slavlja učenike i profesore podsjetio je da će za vrijeme korizme u kapelici škole svakog petka biti molitva od 7.30 do 8 sati.

Ključne riječi:
Dubrovnik katušić pepelnica