Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Vlaho proslavljen na Gorici u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Misu u crkvi svetog Vlaha na Gorici u Dubrovniku posljednjeg dana Feste u nedjelju 5. veljače predvodio je župnik župe Gospe od zdravlja u Neumu don Mladen Šutalo.

Suslavio je župnik domaćin don Robert Ćibarić. U pratnji su bili ovogodišnji festanjuli Mato Konsuo i Vlaho Milićević. Neumski župnik Šutalo u propovijedi je potaknuo vjernike da se ne boje svjedočiti svoju vjernost Bogu u današnjim teškim vremenima. Osvrćući se na riječi evanđeoskog odlomka „Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta“, propovjednik je istaknuo da je i njihov nebeski zaštitnik sv. Vlaho rekao slične riječi: „Kako se može oko koje je ugledalo svjetlo, opet zaljubiti u tamu?“ te poručio da vjernike svjetlo, svijeća prati od krštenja do smrti jer je svjetlo Krist, a sveci oni koji su se ugledali i nadahnjivali svoje životne korake na svjetlu Kristovu.

„Mi smo sve osvijetlili i ulice i gradove i podrume, sve moguće prostore i prostorije, a srce smo ostavili u tami. Zato danas nema uzora i svjedoka, a kako ih je mnogo bilo u prvim kršćanskim vremenima”, primijetio je župnik Šutalo i zaključio kako ipak postoji nešto zajedničko današnjem vremenu i vremenu kada je živio sv. Vlaho, a to je da su oba – teška vremena. Potrebno je da se svatko za sebe upita je li odličan vjernik, je li odličan kršćanin, je li uvijek spreman dati svjedočanstvo Božje ljubavi, potaknuo je.

„Ponosimo se svojim svetinjama i svojim zidinama, ali ako izbacimo Boga, svjetlo, iz našeg života, ostaju samo običaji i folklor“, poručio je propovjednik i potaknuo vjernike da se nadahnjuju primjerima svetaca od koji mogu mnogo toga primijeniti u svoj život. Slavlje je pjesmom animirao župni zbor Župe sv. Mihajla, a vjernici te župe čitali su misna čitanja i molitvu vjernika. Tradicionalno, prije početka mise pristigli barjaci su izvijanjem pozdravili Parčevu crkvu na Gorici, a župnik Ćibarić ih je blagoslovio. S hodočasnicima i barjacima pristigli su i Bratovština festanjula, Gradska glazba Dubrovnik i Dubrovački trombunjeri.

Župnik Ćibarić je zahvalio svima koji su omogućili da se euharistijsko slavlje održi. Također, zahvalio je svim hodočasnicima koji su pristigli, medijima koji su prenosili slavlje uživo, a osobitu zahvalu uputio je propovjedniku Šutalu. Nakon mise vjernici su mogli primiti blagoslov grla.