Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Šardi predvodio dvanaesti utorak pobožnosti sv. Antunu u Župi sv. Mihajla u Lapadu

Dubrovnik (IKA)

Dvanaesti utorak pobožnosti sv. Antunu i misu u župi sv. Mihajla u Lapadu (Dubrovnik) u utorak 4. lipnja predvodio je povjerenik za osobe s invaliditetom i njihove obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi.

Euharistijsko slavlje koncelebrirali su domaći župnik don Robert Ćibarić i župnik u Postranju i na Brgatu don Nikola Berišić.

Na početku slavlja, vlč. Ćibarić je zahvalio predslavitelju vlč. Šardiju na dolasku te don Berišiću na svjedočanstvu prihvaćanja invaliditeta i vedrini duha kojom zrači.

Vlč. Šardi je potaknuo okupljene na promišljanje o čovjeku kao vrhuncu Božjeg stvaranja. „Kroz cijelu povijest spasenja, kako čitamo na biblijskim stranicama, Bog iskazuje svoju ljubav prema čovjeku čineći to na različite načine i uvijek stavljajući čovjeka u središte, iznad svakog zakona, a osobito onog čovjeka koji se nalazi na margini društva. U čovjeku se nalazi slika Božja, u čovjeku se krije vrijednost koja dolazi od Gospodina. Upravo zbog svih tih postupaka iz Svetoga pisma, osobito iz Evanđelja, svatko od nas može reći Tako sam sretan, imam dostojanstvo ljudske osobe, toliko sam ljubljen da sam stvoren na sliku Božju! Osobito želimo reći hvalu Bogu jer imamo toliko mogućnosti i različitosti za djelovanje na ovom svijetu, a svi smo zajedno okupljeni oko jednoga Stvoritelja“, istaknuo je.

„Svaki način života je bogatstvo koje imamo, bogatstvo koje nas čini različitima, ali bogatstvo koje nas međusobno oplemenjuje i na neki način uvijek može biti svojevrsni ispit savjesti. Na koji način ja promatram svojega bližnjega? Na koji način promatram one koji su u mojoj obitelji, na radnom mjestu, koje svaki dan susrećem? Uvijek trebamo zahvaljivati na svemu čime nas je obdario Gospodin“ poručio je.

Potaknuo je vjernike da dopuste da im osobe s invaliditetom postanu jedna trajna kateheza, poticaj i blagoslov. „Oni su blagoslov za naše duše jer tamo gdje ćemo se mi žaliti koliko ima nepravde, koliko lošeg ponašanja, koliko upiranja prstom, upravo osobe s invaliditetom naići će s prikazom jednog drugog svijeta i to onog svijeta kojem težimo, svijeta ljubavi, svijeta prihvaćanja, svijeta poniznosti i svijeta koje nas same prihvaća i voli onakve kakvi jesmo“, zaključio je.

Na kraju euharistijskog slavlja, vlč. Šardi je podijelio blagoslov moćima sv. Antuna, a vjernici su izloženim moćima mogli iskazati štovanje.

Istoga dana, prije mise, župnik Ćibarić i vlč. Šardi zajedno su posjetili udrugu za osobe s intelektualnim teškoćama u Dubrovniku „Rina Mašera“.