Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor s. Mariangele Galić uime redovnica Splitsko-makarske nadbiskupije

Solin (IKA)

Govor s. Mariangele Galić uime redovnica Splitsko-makarske nadbiskupije na kraju misnoga slavlja u subotu 9. srpnja u crkvi Svete obitelji u Solinu, na kojem je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua stavio metropolijski palij na ramena splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita Dražena Kutleše, prenosimo u cijelosti.

Mnogopoštovani Oče Nadbiskupe Dražene, Evanđelje nam svjedoči da kad je Gospodin Isus ulazio u Jeruzalem da dovrši svoje predanje po križu i uđe u slavu, narod je klicao: „Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje”.

Istim riječima željele bi Vas ovom prigodom pozdraviti sve sestre redovnice, kontemplativnih i aktivnih zajednica, prisutne u ovoj Nadbiskupiji, kao našeg novog Nadbiskupa i pastira, Oca i Kristova namjesnika za drevnu Splitsko-makarsku nadbiskupiju te vam izraziti našu sestrinsku dobrodošlicu, naklonost i otvorenost srca. „ Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje”.

Kako se lijepo jednom izrazio sv. Augustin govoreći svojim vjernicima: „s vama sam vjernik kršćanin, a za vas sam pastir i nadglednik“. Očekivanja su zasigurno velika, od Vas kao novog Nadbiskupa i pastira i novih pastoralnih smjernica; ali i od Vas kao vjernika kršćanina: da prihvatite svih, da čujete svakoga, da razgovarate sa svima, da ljubite svih, da budete uzor stada te mognete reći „nasljedovatelji moji budite kao što sam ja Kristov“.

Ljudima je nemoguće, istina, ali Bogu je moguće; Bogu  koji vam je dao milost i postavio vas da, u ovom delikatnom povijesnom trenutku sinodalnog hoda Crkve, u Njegovo ime vodite i upravljate ovaj narod Božji, da ga čuvate i nadgledate, da mu služite dragovoljno, po Božju. Vjeran je Gospodin On će to i učiniti.

Znajte da na tome putu niste sami, Gospodin vam je dao braću i sestre. I u nama redovnicama  koje živimo i djelujemo u ovoj Nadbiskupiji imate vjerne i raspoložive suradnice. Želimo u specifičnosti našega poziva hoditi zajedno s vama i cijelim Božjim narodom te se uvijek iznova svojom suradnjom, dijalogom i sudioništvom opredjeljivati za Crkvu zajedništva; za Crkvu – koja u vlastitom krilu obuhvaća grešnike – ali koja zajedno kroči prema vječnom životu trudeći se da po njoj zasja Kristovo lice.

Mi koje smo se svojim zavjetovanjem posvetile Bogu i Crkvi, pozvane smo svjedočiti snagu Krista Uskrsloga i cijeloj Crkvi naviještati prvenstvo nebeskih dobara, te, bilo molitvom bilo djelotvornim zalaganjem, doprinositi ukorjenjivanju i jačanju Kristova kraljevstva u dušama te njegovu širenju posebno u današnjem vremenu, obilježenom mnogim izmima.

Iako svjesne da nismo uvijek na razini povjerenog nam poslanja, redovništvo je ipak ispisalo neizbrisive stranice u povijesti Crkve, kao i ove Nadbiskupije, koje bi bile puno siromašnije bez života i djelovanja redovnica.

S tog razloga, kao Bogu posvećene osobe, u različitosti naših karizmi, želimo i dalje biti znak Božje blizine i ljubavi prema patničkom čovječanstvu, u različitim sredinama života, doprinoseći izgradnji pravednijeg i bratskijeg društva, posebno brinući o najpotrebnijima.

U tom duhu, Vama, Preuzvišeni Oče Nadbiskupe, jamčimo svoju sinovsku poslušnost i suradnju, kao i sjećanje u našim molitvama. Zazivamo na vas i vašu službu zagovor naše nebeske Majke Marije i svih naših Utemeljitelja i Utemeljiteljica, kako bi bili budni pastir što bdije nad Kristovim stadom i za Njega stječe nasljedovatelje savršenog života.