Budi dio naše mreže
Izbornik

Vepric: Mons. Barišić predslavio misu za djelatnike i suradnike bračnih i obiteljskih savjetovališta Crkve u Hrvatskoj

Vepric (IKA)

U Svetištu Gospe Lurdske u Vepricu je od 23. do 26. rujna održan 7. edukacijsko-formacijski susret djelatnika i suradnika bračnih i obiteljskih savjetovališta (BiOS) Crkve u Hrvatskoj.

Središnja tema bila je „Autentična duhovnost – temeljni čimbenik osnaživanja obitelji“. U Vepricu se okupilo 40-ak djelatnika i suradnika iz 15-ak bračnih i obiteljskih savjetovališta iz Hrvatske, a zadnjega dana susreta u nedjelju 26. rujna posjetio ih je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Nadbiskup je u Gospinoj špilji predvodio misno slavlje, a u koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika: grkokatolički svećenik o. Zoran Vladušić, o. Mijo Nikić, vlč. Josip Bošnjaković, o. Petar Barbarić, don Boris Vidović i don Nikola Šakić.

Tko god nije protiv nas za nas je

Nadbiskup je na početku misnoga slavlja izrazio radost što se edukacijsko-formacijski susret održao u Vepricu i što su mogli crpsti nadahnuća za rad s toga prelijepog Marijina izvora. Podsjetio je na Mojsijeve riječi Jozui: „Kamo sreće kad bi čitav narod bio proročki“, kako bi posvjestio tu proročku dimenziju na koju je pozvan svaki krštenik.

U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o ljudskom skandaloznom i proročkom djelovanju. Krenuo je od evanđeoske misli: „Tko god nije protiv nas za nas je“, kako bi protumačio razliku između ljudskog i Božjeg pogleda na čovjeka i svijet. Upozorio je na brojne rane u ljudima i međuljudskim odnosima poput oholosti, sebičnosti, umišljenosti i zavisti. Ljudi često vide kod sebe samo dobro dok u drugima vide samo loše, pogreške i zlo, pa u tome i Gospodina čine svojim posjedom i vlasništvom. U tom je svjetlu naglasio da nas Kraljevstvo Božje nadilazi, da je Gospodin jedini izvor dobra, ali da i svi oni koji čine dobro čine ga upravo iz toga Izvora.

Upozorio je na grijehe koji ranjavaju bračni i obiteljski život, ali i život društvene zajednice. Osobito se osvrnuo na negativistički pristup prema bračnom partneru, prema kolegi, radniku ili poslodavcu, prema svijetu u globalu. „Često ćemo zaključiti da je svijet zao i da sve ide nizbrdo. To sve govorimo jer vidimo samo negativno. Mnogi se brakovi ne bi raspali kad bi vidjeli i ono dobro u braku i kad bi pomagali jedno drugom u rastu“, kazao je nadbiskup dodavši da tek kad vidimo širinu dobra kod nas i kod drugih, tek onda možemo biti zadovoljni i širiti zadovoljstvo.

Budući da se u javnosti često govori o skandalima istaknuo je da bismo skoro mogli reći da je „ovaj svijet pozornica za skandale. Skandal je grijeh koji prouzrokuje grijeh kod drugih. Ima ih na svim relacijama, a najgori je onaj roditelja prema svojoj djeci. Mogu ih skandalizirati riječima koje narušavaju vrednote i s lošim primjerom. Nepovjerenje i svađe bračnih partnera, također mogu skandalizirati djecu.“ Naglasio je da skandal blokira naše korake i puteve te ih stoga trebamo deblokirati. Upozorio je na pozornost nad riječima koje planiramo izgovoriti, nad postupcima, odlukama i gestama, koje mogu imati negativne posljedice i skandalizirati druge. „Skandal je kad netko ima radnike i ne plaća ih, a može ih platiti. Skandal je kada radnik zabušava na poslu i nije odgovoran. Stoga je važno što unosimo u naš svijet. Djecu može sablažnjavati kada vide da je roditelju više stalo do imati i do stvari nego do njihova sina i kćeri“, kazao je mons. Barišić naglasivši da nam Gospodin daje mogućnost mijenjati svijet iz temelja. Ne moraju to biti velike geste, ali ponekad je dostatna i „čaša vode“.

Otvorimo se Bogu koji potiče na vjernost i ljubav prema Bogu i prema čovjeku

Na kraju svoje propovijedi pozvao je nazočne da se u svome djelovanju nadahnjuju na Isusu Kristu koji je druge sablažnjavao gestama ljubavi: jer se družio s grješnicima, jer je subotom liječio, jer je Boga Ocem zvao, jer je živio tu milosrdnu Božju ljubav. „Umjesto sablazni koje dolaze od čovjeka otvorimo se za sablazan koja dolazi od Boga i koja potiče na vjernost i ljubav prema Bogu i čovjeku“, poručio je nadbiskup Barišić.

U sklopu četverodnevnoga duhovnog-edukacijskog programa sudionici su sudjelovali u prigodnim pobožnostima i misnim slavljima, organiziranim izletima te u radionicama, okruglim stolovima i predavanjima, a upriličena je i skupština Hrvatske Udruge Bračnog i obiteljskog savjetovališta.