Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano Ministrantsko ljeto 2019. u Vepricu

Vepric (IKA)

Susret ministranata iz Splitsko-makarske nadbiskupije i ove se godine održao od 1. do 4. srpnja u Vepricu. Ministrantsko ljeto susret je kojeg već tradicionalno organizira Ured za pastoral duhovnih zvanja na čelu s don Jurom Bjelišem. Na susretu se okupilo oko 40 ministranata iz 8 župa.

Program je počeo s ručkom u svetištu, a nastavljen je na plaži u blizini Veprica. Nakon kupanja i igara na moru, ministranti su se vratili u svetište te zajedno s 45 misionara slavili misu te bili na susretu i večeri. Na zajedničkom susretu misionari su podijelili svoja iskustva.

Drugi dan započeo je misom i doručkom. Uslijedio je rad po skupinama gdje su ministranti s animatorima razgovarali na temu „Svetost i sveci hrvatskog naroda“, što je ujedno bila i tema kviza znanja u kojem su se natjecali. Poslije ručka, išli su na kupanje i igre u moru. U večernjem dijelu programa ministranti su sudjelovali na redovitoj molitvi krunice pred špiljom, a potom su u velikoj dvorani odigrali nekoliko zabavnih igara te riješili pisani kviz znanja. U tom dijelu natjecanja najbolji su bili ministranti iz župe sv. Andrije – Sućidar.

Trećeg su dana ministranti išli na Veliko brdo, gdje su doručkovali ispred župne crkve do napuštenog sela Žlib. Ondje su slavili misu, ručali te odigrali nekoliko igara. Svaka je igra bodovana i na taj su način prikupljali bodove za župu. Poslijepodne su prevezeni na more gdje su na terenu uz plažu odigrali nogometni turnir u dvije generacijske skupine. Nakon kratkog kupanja, uputili su se na večeru u svetište. Večer je prošla u zabavnom tonu uz razne igre i prilagođenu inačicu popularne televizijske emisije „Volim Hrvatsku“.

Četvrti, posljednji dan, započeli su misom i doručkom. U blagovalištu su najbolji ministranti iz župe odigrali igru „Memory“, a potom su se svi spustili u veliku dvoranu na objavu rezultata kviza i ostalih natjecanja. U nogometu su najbolji u kategoriji starijih bili ministranti sa Sućidra, a iz kategorije mlađih iz Kaštel Gomilice. Balote su najbolje „valjali“ stariji ministranti iz Varoša i mlađi sa Sućidra. U pikadu za mlađe najbolji su bili ministranti sa Sućidra, a za starije s Kamena. Najbolji mlađi plivači bili su Varošani, a u starijoj grupi ministranti s Kamena. U obaranju s grede sudjelovali su samo mlađi, a najbolji su bili ministranti iz Kaštel Gomilice. Konop su potezali samo stariji i tu su pobjedu odnijeli udruženim snagama ministranti iz Vida i Konkatedrale.

U natjecateljskim igrama pobjedu su odnijeli: „Loptice u mreži“ i „Dovrši slog“ iz župe Kamen, „Jakove, gdje si?“ i „Zapamti moj pokret“ iz Kaštel Gomilice te „Vijača“ iz Vida. Bodovala su se prva tri osvojena mjesta, a ukupnu je pobjedu odnijela župa Kaštel Gomilica. Drugoplasirani su bili ministranti sa Sućidra, dok su treće mjesto osvojili ministranti s Kamena.

Nakon objave rezultata, ministranti su imali priliku postaviti pitanja o stvarima koje ih muče u svakodnevnom životu, o Crkvi, svećenicima i problemima na koje nailaze kao ministranti. Pitanja su spremno dočekali don Jure i otac Zlatko Pletikosić s Kamena. Na kraju je don Jure Bjeliš pozvao ministrante da se i dogodine vrate u Vepric na novo Ministrantsko ljeto.