Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Svih svetih dominikanske obitelji i Dan dominikanske obitelji

Trogir (IKA)

Blagdan Svih svetih dominikanske obitelji i Dan dominikanske obitelji proslavljen je u Trogiru u crkvi sv. Dominika i Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića 7. studenog.

Misu je predvodio je fr. Petar Galić, OP uz nazočnost laika dominikanskog trećeg reda. Prije mise bila je prigoda za ispovijed i molitva krunice. Za vrijeme euharistije nazočni su imali prigodu pričestiti se pod obje prilike i na taj način potvrditi pripadnost redu sv. Dominika i Isusu Kristu.

Poslije mise u dvorani „Dominik Barač”, održan je nagovor o utemeljitelju reda propovjednika – sv. Dominiku (1170. – 1221.) te kronologija osnivanja laika dominikanskog trećeg reda. Nagovor je održao fr. Petar Galić, OP koji je čestitao nazočnima Dan dominikanske obitelji. Podsjećamo, 1. veljače 2020. u novicijat trećeg reda ušlo je 47 postulanata i njihova prijava stalno raste od Primoštena do Splita.

Potom je bilo riječi o razumijevanju dominikanske duhovnosti. Sv. Dominik papinim je odobrenjem imao privilegiju naučavanja i propovijedanja, što su do tada činili samo biskupi. Sv. Dominik se posvetio ljudskom intelektu prosvijetljen vjerom. Bilo je to stalno intelektualno uzdizanje prožeto ekstazom (uzdizanje na više).

Drugo obilježje sv. Dominika je čežnja za mirom u srcu ili počivanje u Bogu. Kad je intelekt povezan s Bogom, onda se događa mir u srcu. Onda srce počiva u Bogu. Kad je intelekt u Bogu, onda je i srce u Bogu. Intelekt – um i srce ujedinjeni u Bogu. Kad se to dosegne, onda slijedi akcija – ono što si primio prenosi na druge, propovijedaj. To su tri dimenzije dominikanske duhovnosti. Poučavanje onoga što te uzdiže Bogu, apsorpcija uma u Boga. S time je povezana molitva i kontemplacija. Potom ide izljev ljubavi iz duše u apostolsko djelovanje. Kad vam je prožet mozak i srce Božjim duhom, onda to morate drugima dati.

Pravi znak dominikanskog života je iznutra aktivno proučavanje Božjih otajstava, tajni i Riječi. Žeđ za istinom – istinu naviještati, molitveni život i radosno davanje sebe uz apsorpciju. Svatko na svom području ima što dati, ako je prije primio od Boga. Moramo stalno biti spojeni na Boga i napajati se s Njim. On, koji nas prožima kako bi mogli davati, dijeliti drugima. Prije se prožimamo Božjom snagom u srcu i mozgu te u tom prožimanju dolazi silina ljubavi kako bi mogli prihvatiti osobu, koji ljudskim naporima ne bi mogli nikada. Fr. Petar se približio dominikanskoj obitelji te istaknuo:

„Ako odabirete zvanje člana dominikanske obitelji, to znači da imamo osobitu zaštitu, posebno nas štite dominikanski sveci. Od članova dominikanske obitelji se očekuje raditi na izgradnji dominikanske duhovnosti. To su četiri stupa: molitva, studij, zajedništvo i apostolat. Molitvom se kontemplira Božja istina. Kontemplacija nastaje iz meditacije. Đavao se najviše boji kontemplacije i na više načina će te nastojati rastresti i ometati u tome. Zato nađimo vremena za molitvu, razmatranje, meditaciju i kontemplaciju. Kontemplirati se može i kroz krunicu. Krunica je molitva Gospi te predstavlja silno oružje protiv zloga. Studij Božje Riječi – nađe se skupina i razmatra Božju Riječ. Apostolati – on ili ona dijeli Božju ljubav, koja teče iz njegove/njene duše koja je povezana s Isusovim srcem i duboko utkana. Karitas – Bog je ljubav. U apostolat su uključena i djela milosrđa – duhovna i tjelesna”, poručio je fr. Petar Galić. Nakon završetka nagovora uslijedilo je druženje dominikanske obitelji.