Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan sv. Florijana u dubrovačkoj katedrali

Zagreb (IKA)

Na spomendan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike 4. svibnja slavljena je misa koju je predvodio katedralni župnik i upravitelj župe sv. Andrije u Dubrovniku don Marin Lučić. Na misi su sudjelovali članovi Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci.

U osvrtu na pročitano evanđelje župnik Lučić kazao je da Isus ne daje mir kakav daje svijet, već daje mir koji nadilazi sve. I  kad čovjek upozna Isusa Krista  i primi taj mir u srce onda ga ništa ne može rastaviti od Božje ljubavi.

Kada čitamo životopise svetaca onda možemo vidjeti da su ljudi oko njih bili zatečeni njihovom hrabrošću, kazao je propovjednik. Tako je bilo i sa životom sv. Florijana koji je kroz šalu zbunjivao svoje protivnike. On je nadišao njihov odnos prema njemu jer je imao mir u srcu, pojasnio je župnik Lučić.

Propovjednik se dotaknuo prošlogodišnjeg razornog potresa te podsjetio da su i dubrovački vatrogasci sudjelovali u pomaganju gdje su u svim trenucima znali prepoznati ono bitno, a to je pomoć drugima. Oni nadilaze vatru, nevolje, a upravo tako je činio sv. Florijan.

Tumačeći Isusa koji je hrabrio svoje učenike riječima „Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši“, župnik Lučić naglasio je da se samo vjerom može nadilaziti prepreke i izazove koje daje ovaj svijet.

„Neka vas Gospodin ispuni mirom i vodi u svim avanturama i zapovijedima koje će te dobiti. Neka se vaše srce ne straši  i neka vas Duh Sveti ispuni milošću da još hrabrije ispunite svoje poslanje“, poručio je za kraj okupljenim vatrogascima.

Nakon mise okupljeni vatrogasci su kratko došli do oltara kako bi, uz pridržavanje epidemioloških mjera, napravili zajedničku fotografiju sa župnikom na blagdan njihovog nebeskog zaštitnika.

Spomendan sv. Florijana u dubrovačkoj katedrali