Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Franje na Čiovu u Trogiru

Trogir (IKA)

U župi Sv. Jakova apostola u Trogiru u samostanskoj crkvi sv. Ante na Dridu - Čiovu 4. listopada svečano je proslavljena svetkovina sv. Franje.

Misno slavlje predvodio je, tradicionalno dominikanac, fr. Petar Galić, starješina svetišta bl. Augustina Kažotića u Trogiru uz koncelebraciju gvardijana fra Franje Zelenike, župnika fra Matije Matoševića i fra Ferda Jukića, župnika župe Blizna uz pratnju samostanskog zbora te nazočnost velikog broja štovatelja sv. Frane iz župe, ostalih župa iz Trogira i otoka Čiova.

Ovoj svetkovini prethodila je trodnevna duhovna obnova, priprava i obred preminuća sv. Franje koju je predvodio župnik sv. Katarine Aleksandrijske iz Ljubitovice don Donland Marković.

U homiliji fr. Petar Galić promišljao je o sv. Franji koji je utemeljio franjevački red te dodao da je sv. Franjo išao po gradovima i selima te propovijedao na tako što je svojom pojavom pozitivno djelovao na okolinu i ljude koji u njoj žive, smiješio se ljudima i djeci, molio se za radnike, obrtnike i zanatlije, zabavljao djecu, pomagao ljudima u nevolji. Širio je Božje ozračje ohrabrenja i molio za one koje mu je Bog stavio na put u sredini gdje ga je Bog slao.

“Kada je sadašnji papa izabrao ime ‘Franjo’, to je bilo veliko iznenađenje. Na taj način je poslao poruku toga sveca svim ljudima dobre volje. Sv. Franjo je svojim životom donio izvornog Krista. On je bio čovjek duboke poniznosti i poslušnosti. (…) Kad je zagrlio gubavca doživio je silnu ljubav. Isus je u odbačenima i prezrenima. Isus nas iskušava u onome što je često nama teško. Franjina svetost pokazala se u tome što se zaljubljivao u otajstvo Kristovo. U misi njemu je Krist mirisao. Mi danas susrećemo Isusa na misi i On nam daje i želi dati ono što je dao Franji”, rekao fr. Petar Galić te naglasio da upravo zbog toga moramo, barem dijelom, biti nalik svetom Franji u nasljedovanju i rušenja predrasuda.

Ozdravljenje polazi od svakog kršćanina koji prihvati Isusa onako kako ga je prihvatio sv. Franjo”

“U svakom od nas po krštenju utisnute su isusove rane, biljezi koji su se vidljivo odrazili na sv. Franji. On je želio biti što sličniji Isusu i tako se dogodilo da je primio Isusove rane. Podsjetimo se da su Isusove rane u svakoga od nas utisnute i On bi želio da budu više izražene po nasljedovanju sv. Franje. Po zagovoru sv. Franje odmah  su se događala velika čudesa. Nepokretni, sakati i zgrbljeni ozdravljali su, opsjednuti su bili oslobođeni samo što su došli u blizinu njegovoga groba. Bog nam daje milost u svetima”, zaključio je fr. Petar Galić.

Pred korak misnog slavlja nazočnima se obratio domaćin, gvardijan fra Franjo Zelenika i zahvalio se na poučnim poticajnim riječima predvoditelju misnog slavlja fr. Petru Galiću. Izrazio je također zadovoljstvo što se nastavlja tradicija kojom franjevci i dominikanci razmjenjuju propovijedanje na sv. Franju i sv. Dominika u gradovima i mjestima gdje postoje oba reda. Zahvalio se i župniku fra Matiji i fra Ferdi Jukiću koji su koncelebrirali te štovateljima sv. Franje kojih je ovu godinu bilo znatno više od prethodnih.