Budi dio naše mreže
Izbornik

Amalija Žagar za 90. rođendan dobila povelju s papinskim blagoslovom

Plešce (IKA)

Svečanom misom u rodnoj Župi Presvetoga Trojstva – Plešce, u nedjelju 26. veljače 2023., Amalija Žagar proslavila je 90. rođendan te za tu prigodu primila povelju s blagoslovom pape Franje.

Amalija Žagar, Malka, iz Bezgovice – župa Osilnica, rođena je 17. veljače 1933. u Donjim Žagarima.

Misu su slavili upravitelj Župe Presvetoga Trojstva vlč. Josip Tomić, župnik župe Osilnica vlč. Gregor Kunej i župnik u Kočevskoj Reci preč. Jože Milčinovič, u zajedništvu s obitelji slavljenice i ostalim vjernicima.

Vlč. Tomić u propovjedi je istaknuo da su ljudi Staroga zavjeta blagoslovom smatrali dug život i brojno potomstvo, što se kod slavljenice u potpunosti očitovalo. Gospođa Malka svoj „životni program“ kao da je temeljila na Kristovim blaženstvima, prolazeći i životne nedaće i brige, ali sve s vjerom u Boga. Svete sakramente primila je u logoru u Italiji, a od Boga se nikada ne odvaja, pa ni sada, kada redovito prima sakramente i nazoči svetoj misi kad joj snage dopuste. Upravo zato je primjer starozavjetnog pravednika, koji se uvijek uzda u Boga – rekao je župni upravitelj.

Na kraju mise čestitku je uputio vlč. Kunej, ističući tegobe koje je Malka u mladosti prošla u zarobljeništvu, a koje su ju izgradile u osobu čvrste vjere u Boga.

Vlč. Tomić potom je slavljenici uručio povelju pape Franje kojom se udjeljuje njegov apostolski blagoslov.

Također je zahvalio suslaviteljima za dolazak i svećeničko zajedništvo kojim se pokazuje narodno zajedništvo Hrvata i Slovenca toga kraja.

Pjevanje je predvodio župni pjevački zbor.

Nakon mise, organiziran je prijem u župnom dvoru, a potom obiteljski ručak „Pr Lipe“.