Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe od Zdravlja u istoimenom zadarskom svetištu

Zadar (IKA )

Blagdan Gospe od Zdravlja svečano je proslavljen u srijedu 21. studenog u drevnom svetištu Gospe od Zdravlja u Zadru večernjim misnim slavljem koje je predvodio generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić.

U toj se crkvi koja je Zadranima jedna od najomiljenijih, puk stoljećima utječe zagovoru Gospe od Zdravlja i časti njenu sliku iznad glavnog oltara, autora Blaža Zadranina iz 15. st. Vjernici su cijeloga dana pohodili crkvu i sudjelovali u velikom broju na svih pet blagdanskih slavlja. U toj je crkvi tri godine svoga redovničkog života svakoga dana mise slavio i Gospi od Zdravlja utjecao se i sv. Leopold Bogdan Mandić.


„Marija nam je stalni izričaj neposredne Božje blizine, osobnoga Boga u povijesti… Marija je tamo gdje je Isus, zajedno sa svojim božanskim Sinom dijeli s nama naše radosti i žalosti, nade i tjeskobe. Kršćanski narod to vjeruje i zato joj se u svojim potrebama s posebnim pouzdanjem obraća i utječe. Marija se ne umara dolaziti nam stalno sa svojim Djetetom u pohode, u naše obitelji i odnose i pozivati nas na životni zaokret“, istaknuo je mons. Lenkić u homiliji.

Blagdan Prikazanja Marijina u hramu spomen je događaja kad je Gospa kao dijete prikazana nebeskom Ocu. “Njeno tijelo postalo je dostojno mjesto utjelovljenja Božjeg Sina kojega je svijetu rodila za Otkupitelja. I mi stižemo u Božji hram Mariji koju častimo i kao Gospu od Zdravlja u svojim potrebama, da ona intervenira u našem životu, da unese malo radosti i vedrine u naše živote“, rekao je mons. Lenkić, dodavši da kao nesavršeni ljudi ne možemo sami sebe spasiti i ostvariti se bez utjecaja i oslonjenosti na Boga. „Toga je bila svjesna Marija te je u svakom trenutku svog života bila oslonjena na Boga, vjerovala je Bogu i njegovoj riječi. Božja volja nikad nas ne vodi tamo gdje nas ne prati i ne štiti Božja milost. Bog je uvijek vjeran svojim riječima i obećanjima. Bog i danas oslobađa iz ropstva grijeha“ rekao je propovjednik.

Ključne riječi:
Gospa od Zdravlja Zadar