Budi dio naše mreže
Izbornik

Bogoslovi iz Ljubljane posjetili Đakovo

Đakovo (IKA )

Tridesetak slovenskih bogoslova, pitomaca Bogoslovnog sjemeništa u Ljubljani (Collegium Carolinum), zajedno sa svojim poglavarima preč. Peterom Kokotecom, rektorom, vlč. Matjažom Celarcem, prefektom i vlč. Vladom Bizjakom, duhovnikom te grkokatoličkim svećenikom o. Mihajlom Hardijem, župnikom župe sv. Ćirila i Metoda (Metlika, Slovenija), posjetili su u petak, 28. rujna sjedište Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U đakovačkom Bogoslovnom sjemeništu dočekali su ih i ugostili domaći bogoslovi zajedno s novim odgojiteljima preč. Stjepanom Radićem, rektorom i vlč. Krešimirom Čuturom, vicerektorom.

Uz razgledavanje i okrepu u đakovačkom Sjemeništu, slovenski bogoslovi posjetili su i Nadbiskupski dom gdje ih je, uime odsutnog nadbiskupa mons. Đure Hranića, primio i pozdravio generalni vikar mons. Ivan Ćurić. Mons. Ćurić istaknuo je radost zbog dolaska slovenskih svećenika i bogoslova u grad Đakovo i Đakovačko-osječku nadbiskupiju te podsjetio na mnogobrojne veze i prijateljstva starijih hrvatskih i slovenskih svećenika koji su svoju prezbitersku formaciju prolazili u đakovačkom Sjemeništu kada je, za vrijeme komunističkog režima, ljubljansko Sjemenište bilo zatvoreno.

Slovenski gosti još su posjetili i razgledali znamenitu Strossmayerovu katedralu te njezinu kriptu. Potom je rektor Kokotec u apsidi đakovačke prvostolnice predvodio euharistijsko slavlje na slovenskom jeziku koje su liturgijskim pjevanjem i asistencijom animirali slovenski bogoslovi.

Prigodni susret đakovačke i ljubljanske sjemenišne zajednice završio je zajedničkim ručkom u blagovaonici Bogoslovnog sjemeništa i razmjenom prigodnih darova. Slovenski bogoslovi svoj su hodočasnički put nastavili posjetom Beogradskoj nadbiskupiji.

Ključne riječi:
bogoslovi đakovo