Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićni susret zadarskog nadbiskupa i lokalnih vlasti

Zadar (IKA)

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić primio je župana Zadarske županije Božidara Longina i gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića s njihovim suradnicima u odvojenim susretima u svom uredu u Nadbiskupskom ordinarijatu u Zadru u srijedu 19. prosinca. To su tradicionalni božićni susreti koji se održavaju svake godine, naizmjence u uredu Županije i Grada odnosno Nadbiskupije.

Mons. Puljić zahvalio je predstavnicima lokalne vlasti za suradnju u zajedničkim projektima koji se osobito ostvaruju putem Caritasa i na svemu što čine za dobro zajednice. Nadbiskup je potaknuo na stvaranje ozračja optimizma u javnosti. U osvrtu na društvenu klimu, izraženo je žaljenje zbog pesimizma kojega se na razne načine potiče u društvu. U tome veliku odgovornost imaju i mediji. „Ne možemo stvarati kaos i govoriti da ništa ne valja. Moj program je rad i napredak“ rekao je župan Longin, istaknuvši da je u Zadarskoj županiji trenutno najviše zaposlenih u njenoj povijesti i porast je stanovništva. Na Fininoj ljestvici Zadarska županija u godinu dana napredovala je za sedam mjesta i time došla do razine Istarske županije. Prema prognozama nekih demografskih instituta, župan Longin je rekao da će stanovništvo u Hrvatskoj do 2030. g. rasti u Zagrebačkoj i Zadarskoj županiji. Najavio je novi razvojni investicijski ciklus, a znak u prometnoj povezanosti je i ponovno uvođenje redovite linije Ancona – Zadar i zimi, ne samo ljeti, čije je svojevremeno ukidanje zimi bilo izazvalo nezadovoljstvo u zadarskoj javnosti.
„Trudit ćemo se i boriti, uspješno nositi sa svim izazovima. Nastavljamo dalje suradnju i naša razvojna nastojanja“ poručili su župan Longin i gradonačelnik Dukić nadbiskupu.


Uz razmjenu božićne i novogodišnje čestitke i darova, nadbiskup Puljić gostima je darovao monografiju ‘Branimirova godina’ povodom njene 40. godišnjice. Istaknuo je da je to „povijesni događaj, tek sada otkrivamo veličinu, snagu i važnost toga što se dogodilo. To je značajno i za Zadarsku nadbiskupiju jer se Branimirova godina 1979. proslavila u Ninu. Ta je proslava, okupivši tada 250 000 Hrvata važna za narodnu povijest. To je bio blagoslov našoj stvarnosti i u prilog slobodi koja je krvlju plaćena“ rekao je mons. Puljić.