Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima

Rim (IKA)

Povodom početka nove akademske godine, svećenici studenti Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima predvođeni rektorom i imenovanim varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem, imali su 26. listopada duhovnu obnovu u svetištu Santa Maria del Divino Amore u Rimu.

Duhovnu obnovu predvodio je p. Mihály Szentmártoni D. I., duhovnik Zavoda. Na obnovi su sudjelovale i sestre milosrdnice te djelatnice na službi u Zavodu.

U duhovnom razmatranju p. Szentmártoni govorio je o tome kako živjeti svećeništvo izvan pastoralnih aktivnosti za koje se svećenici tijekom formacije spremaju te istaknuo kako „svećenik koji studira mora živjeti svoje ontološko svećeništvo”.

„Danas sa žalošću možemo vidjeti kako se gubi osjećaj pripadnosti Crkvi, sve više i među svećenicima, kako se gubi ljubav i spremnost na žrtvu prema istoj te je potrebno ‘suosjećati sa Crkvom'”, istaknuo je duhovnik.

Kao primjer naveo je deset savjeta svetoga Ignacija Loyolskog u kojima savjetuje kako se konkretnim djelima izražava ljubav prema Svetoj Crkvi. Rekao je kako svećenici trebaju biti svjesni da su pozvani na „svetost u svetoj Crkvi“, te je navodeći primjer svetog kardinala Newmana koji je jednom zgodom svojim prijateljima rekao kako on nije materijal za jednoga sveca, istaknuo da se vidi kako Bog može načiniti svecem svakoga od nas.

Na kraju razmatranja p. Szentmártoni pozvao je sve da po primjeru Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa nastoje biti na raspolaganju Isusu kako bi se On mogao proslavljati.

Nakon duhovnoga nagovora bila je mogućnost za ispovijed, a zatim te je slavljena misa u kapeli Duha Svetoga koju je predslavio mons. Radoš, a prigodnu propovijed izrekao je p. Szentmártoni.