Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovno-formativni susret bogoslova Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije

Karlovac (IKA)

Ovogodišnji duhovno-formativni susret bogoslova Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije održan je od 23. do 25. rujna u organizaciji Sisačke biskupije u biskupijskom duhovnom centru u Lasinji.

Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije svake godine, ususret novoj akademskoj i formativnoj godini, organizira duhovno-formativni susret bogoslova tih dviju biskupija. Ove godine domaćin je bila Sisačka biskupija koja je susret organizirala u biskupijskom duhovnom centru u Lasinji od 23. do 25. rujna.Zajedno s povjerenikom za pastoral duhovnih zvanja, vlč. Hrvojem Zovkom, okupilo se 20 bogoslova koji su tri dana proveli u molitvi, druženju i promišljanju. Susret je obilježen s dvije teme. Prva tema bila je Apostolska pobudnica pape Franje „Christus vivit“, upravljena mladima i čitavom Božjem narodu koju su, uključujući svoja iskustva rada s mladima, obradili bogoslovi Damir Kunić (V.), Marin Mlađenović (IV.) i Kristijan Pezić (V.). „Biti muškarac po Božjem naumu“ druga je tema koju je u obliku kateheze i radionice obradio vlč. Zovko.Bogoslovi su vrijeme proveli i sa svojim biskupima, mons. Vladom Košićem, biskupm Sisačkim i mons. Vjekoslavom Huzjakom, biskupom Bjelovarsko-križevačkim. Proveli su vrijeme u druženju i razgovoru sa svojim bogoslovima nakon čega je uslijedio vrhunac svakog dana duhovno-formativnog susreta, proslava mise.

Pokraj župne crkve Sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice mučenika nalazi se klauzurni samostan Kćeri Srce Isusova kojima je zadaća svojim molitvama i žrtvama svećeničko djelovanje učiniti što plodnijim. Bogoslovi su u susretu sa sestrama razgovarali u važnosti potpunog predanja Isusu, a sestre su radosno prihvatile posjetu kako bi mogle vidjeti za koga prikazuju svoje molitve.U srijedu 25. rujna jutarnji sati bili su obilježeni pohodom župi Uzvišenja Sv. Križa u Lasinji gdje je upravitelj župe, vlč. Siniša Blatarić posvjedočio i putu do svećeničkog poziva te bogoslovima predstavio pastoralni rad u župi.