Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert Gudačkog kvarteta Rucner u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Gudački kvartet Rucner (Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković na violini te bračni par Dragan i Snježana Rucner na violi i violončelu) održao je u nedjelju 28. lipnja u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva koncert na kojem su izveli poznata djela svjetskih i hrvatskih glazbenika.

U ozračju večernje mise i u hladovini franjevačke crkve Brođani su u sklopu 31. Brodskog glazbenog ljeta uživali u predivnim zvucima violina, viole i violončela, koji su nastajali pod rukama vrhunskih glazbenika.

Program su izvođači započeli Gudačkim kvartetom br. 2 (Adante assai, Menuetto i Allegro) talijansko-hrvatskoga skladatelja Josipa Mihovila Stratika, podrijetlom iz Zadra (1728.-1782.), da bi drugu izvedu posvetili 250. obljetnici rođenja nešto mlađega, ali daleko slavnijega, Ludwiga van Beethovena (1770. – 1827.), izvodeći njegov poznati Gudački kvartet u G-duru, op. 18 br. 2 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo i Allegro molto, quasi presto). Za drugi dio koncerta odabrali su djela domaćih autora, i to djela koje su slavni hrvatski glazbenici skladali i posvetili ovom vrsnom obiteljskom kvartetu koji su temeljno činili roditelji Snježana i Dragan te kći Ana i sin Mario. Prva je na rasporedu bila Popevka i čardaš iz Međimurja, trio violinu, violo i violončelo skladatelja, zborovođe i dirigenta Emila Cossetta (1918.-2006.), slijedilo je djelo Marijana Makara (1933.-) SlavETNonija, koje je ovaj znameniti hrvatski gitarist, skladatelj i aranžer napisao upravo za Rucnere, kako je u uvodu istaknuo Dragan Rucner, a koncert su zaključili Malom slavonskom rapsodijom suvremenoga skladatelja i dirigenta Tomislava Uhlika (1956.), koju kvartet gotovo redovito izvodi na svojim nastupima jer im je najdraža, a jednako je vole slušati i Kinezi i Slavonci.

Da poznate slavonske melodije, uključujući i neizbježni bećarac, tako lijepo i veselo zvuče u Uhlikovoj interpretaciji i izvedbi Gudačkog kvarteta Rucner potvrdila je publika nagradivši glazbenike nakon svake izvedene velikim pljeskom, a oni su uzvratili na kraju izvevši u dodatku dio iz Male slavonske rapsodije.

Zahvalu glazbenicima uime organizatora Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić i Franjevačkog samostana uputio je na kraju gvardijan fra Klaudio Milohanović.