Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert Jaroslava Tume u požeškoj katedrali

Požega (IKA )

U nedjelju 7. listopada u požeškoj katedrali Sv. Terezije Avilske održan je drugi u nizu solistički koncert na orguljama u sklopu orguljaških večeri u požeškoj katedrali, na kojem je među slušateljima bio i biskup Antun Škvorčević. Solističkim koncertom na orguljama predstavio se češki orguljaš iz Praga Jaroslav Tuma.

Koncert je započeo skladbom B. A. Widermanna Toccata i fuga u f molu koje je je najpoznatije djelo ovog skladatelja. Potom je koncert nastavljen skladbama B. Janačeka Koralni preludij „Ein Laemmlein geht und trägt die Schuld“, L. Janačeka Orguljski solo iz Glagoljaške mise i B. Martinua Vigilia „Predvečerje“ što je jedina autorova skladba za orgulje koju je nakon njegove smrti dovršio B. Janaček. Zatim je prisutnu publiku orguljaš oduševio improvizacijom na poznatu marijansku pjesmu Kraljice svete Krunice, a koncert je završen skladbom J. S. Bacha Fantazija i fuga u g – molu BWV 542.

Jaroslav Tuma rođen je 1956. godine. Koncertni je orguljaš i profesor na Akademiji glazbene umjetnosti u Pragu. Nastupa na čembalu, klaviru, pianu i drugim instrumentima s klavijaturama. Dobitnik je mnogih svjetskih nagrada na natjecanjima iz orguljaške improvizacije. Na njegovu repertoaru nalazimo osnovne skladbe čeških i svjetskih skladatelja u širokom rasponu stilova od rane renesanse do 21. stoljeća.
Orguljaške večeri u požeškoj katedrali nastavljaju se koncertom Milana Hibšera u četvrtak 11. listopada i završavaju 14. listopada službom Večernjih hvala u predvečerje svetkovine sv. Terezije Avilske, koju će predvoditi Katedralni zbor.

Ključne riječi:
koncert Požega