Budi dio naše mreže
Izbornik

Nastava u svetištu Gospe od Čudesa i župnoj knjižnici

Oštarije (IKA )

U sklopu integriranog nastavnog dana u petak 5. listopada u Oštarijama kod Ogulina, učenici šestih razreda Prve osnovne škole Ogulin, njih više od 70 uz svoje razrednike, osim što su realizirali sadržaje predmeta biologije u rasadniku Hrvatskih šuma, posjetili su svetište Gospe od Čudesa u Oštarijama kao i župnu knjižnicu „Biskup Nikola Modruški“, te odradili radionice o glagoljici.

O povijesti Oštarija od antičkih vremena do danas govorio je župnik Oštarija i Cerovnika i čuvar oštarskog svetišta Gospe od Čudesa pop Ante Luketić. Pojasnio je bogatu povijest oštarskog svetišta ali i susjednog Modruša od vremena Japoda, pa do osmanlijskih ugroza a govorio je i o značaju značaju baštine. Nakon razgleda staroga Marmontova mosta i svetišta Gospe od Čudesa, učenici su posjetili knjižnicu „Biskup Nikola Modruški“ gdje ih je s bogatim fundusom upoznao vlč. Luketić. Imali su prilike vidjeti stare misale na latinskom, glagoljici i latinici. Spomenuta literatura svjedoči o bogatoj povijesti i kulturi ljudi koji su živjeli u drevnoj Krbavskoj, Modruškoj, Modruško-senjskoj, Riječko-senjskoj te današnjoj Gospićko-senjskoj biskupiji. Učenici su imali priliku pregledati stare glagoljaške knjige i misale na staroslavenskom jeziku.

Učenici su zatim pod nadzorom učiteljice Mirjane Grubišić iz mjesne područne škole „Siniša i Zrinko Rendulić“ OŠ Josipdol kroz radionice upoznali glagoljska slova i temelje toga drevnog hrvatskog pisma. Uz nastavnicu biologije Dianu Franjković, integrirani nastavni dan organizirali su nastavnici Milka Tatalović, Ivan Vuković i Igor Salopek.

Ključne riječi:
nastava oštarije svetište