Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena proslava svetkovine sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika Hvara i Hvarske biskupije

Hvar (IKA )

Ophodom s moćnikom sv. Stjepana I., pape i mučenika, i svečanom Večernjom koju je predvodio hvarski biskup dr. Petar Palić otvorena je u ponedjeljak 1. listopada proslava zaštitnika grada Hvara i Hvarske biskupije. Na početku slavlja održana je procesija s moćnikom sv. Stjepana I. u hvarskoj katedrali koji su nosili članovi bratovštine Sv. Nikole i Sv. Križa odjeveni u bratimskom ruhu.

Biskup Palić iskazao je, zatim, počast pred svečevim moćnikom postavljenim na štovanje vjernicima. U pjevanju svečane Večernje sudjelovao je katedralni zbor Sv. Cecilije kojim je ravnala maestra Klara Milatić. Kratko čitanje s otpjevom navijestio je kanonik Stolnoga kaptola u Hvaru i hvarski dekan preč. Emil Pavišić, dok je prošnje uputio član bratovštine Sv. Nikole hvarski vjeroučitelj Zoran Sansović.

Poslije svečane Prve večernje uslijedio je kratki prigodni program u katedrali u kojem je katedralni zbor Sv. Cecilije svojim izvedbama najavio središnje slavlje u čast nebeskoga zaštitnika grada i biskupije. Na otvaranju svetkovine uz biskupa Palića i umirovljenoga biskupa Slobodana Štambuka sudjelovali su splitsko-makarski nadbiskup i metropolit dr. Marin Barišić, dubrovački biskup Mate Uzinić, kotorski biskup Ilija Janjić i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. Zastava s likom sv. Stjepana I., pape i mučenika, podignuta je tradicionalno na pročelje hvarske katedrale, ali je zbog lošega vremena izostao svečani čin njezina podizanja.

Otvorenju proslave sv. Stjepana I., pape i mučenika, nazočili su predstavnici gradskih vlasti zajedno s gradonačelnikom Rikardom Novakom i predsjednikom Gradskoga vijeća Juricom Miličićem te predstavnici iz društveno-političkoga života i ostalih kulturnih ustanova.

Središnje slavlje svetkovine grada Hvara i Hvarske biskupije u utorak 2. listopada u 10 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Ukoliko dopuste vremenske prilike bit će održana i svečana procesija po središnjem hvarskom Trgu sv. Stjepana sa svečevim moćnikom u kojoj će sudjelovati brojni vjernici grada Hvara.

Ključne riječi:
Hvar sv. Stjepan svetkovina