Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Bračni drugovi koji žive u jedinstvu i vjernosti su „tiha propovijed za sve“

Vatikan (IKA)

Primivši u utorak 29. siječnja u audijenciju članove Rimske rote u prigodi početka sudske godine Papa je istaknuo vrijednost jedinstva i vjernosti u bračnoj zajednici. „Toliki su kršćanski supruzi tiha propovijed za sve, to je, rekao bih, propovijedanje 'svagdanom', svakodnevno, i nažalost moramo konstatirati da za bračni par koji živi zajedno tolike godine nema mjesta u vijestima – i to je tužno – dok skandali, rastave, razvodi lako nađu mjesto među vijestima", poručio je Papa.

Supruzi „koji žive u jedinstvu i vjernosti“ su „tiha propovijed za sve“ i „odražavaju Božju sliku“, rekao je papa Franjo u obraćanju članovima Rimske rote. „Stalna i trajna pastoralna briga Crkve za dobrobit braka i obitelji mora se ostvarivati raznim pastoralnim sredstvima“, podsjetio je Papa. S druge strane,

„supruzi koji žive svoj brak u velikodušnom jedinstvu i vjernoj ljubavi, podržavajući jedni druge milošću Gospodinovom i uz nužnu potporu crkvene zajednice, predstavljaju dragocjenu pastoralnu pomoć Crkvi“.

„I doista – istaknuo je Franjo – toliki su kršćanski supruzi tiha propovijed za sve, propovijedanje ‘svagdanom’, rekao bih, svakodnevno, i nažalost moramo konstatirati da za bračni par koji živi zajedno tolike godine nema mjesta u vijestima – i to je tužno – dok skandali, rastave, razvodi lako nađu mjesto među vijestima…“.

Prema Papi „supruzi koji žive u jedinstvu i vjernosti dobro odražavaju sliku i sličnost Božju.

To je dobra vijest: ta vjernost je moguća, jer je to dar, supruzima kao i prezbiterima. To je vijest koja bi također trebalo učvrstiti vjerno i služenje puno evanđeoske ljubavi biskupa i svećenika, kao što su ljubav i bračna vjernost supružnika Akvile i Priscile bili utjeha Pavlu i Apolonu“.

U društvu koje je sve više sekularizirano, primijetio je Papa, „vjernicima katolicima je teško svjedočiti način života prema evanđelju, također u pogledu sakramenta braka“. U takvim okolnostima „potrebno je da Crkva, u svim svojim artikulacijama, djeluje usklađeno kako bi pružala odgovarajuću duhovnu i pastoralnu potporu“.

Da bi bila valjano sklopljena, nastavio je Papa, ženidba zahtijeva da se u svakom od ženidbenih drugova uspostavi „puno jedinstvo i sklad s drugim“, tako da dva supružnika „postanu jedno“, ali brak također zahtijeva predanost vjernosti koja obuhvaća sav život, tako da brak postane trajna zajednica svega života (consortium totius vitae). Jedinstvo i vjernost „dvije su važne i nužne vrijednosti ne samo među supruzima – upozorio je papa Franjo – već općenito u međuljudskim i društvenim odnosima. Svi smo svjesni neprilika do kojih dolazi u građanskoj zajednici zbog neispunjenih obećanja, gaženja zadane rijieči i preuzetim obvezama“.

Brak zahtijeva „trostruku pripremu“ koja mora biti „daljnja, bliža i stalna“, istaknuo je Papa na današnjoj audijenciji u kojoj je primio članove Rimske rote u kojoj je Papa naglasio vrijednost jedinstva i vjernosti, „dviju nužnih i konstitutivnih dobara braka“ koja „budućim supruzima treba ne samo na prikladan način ilustrirati, nego ona iziskuju pastoralno djelovanje Crkve, osobito biskupâ i svećenikâ, kako bi pratili obitelj u različitim etapama njezina oblikovanja i razvoja.

Ova potonja, stalna priprema, „treba na ozbiljan i strukturalan način uključivati različite etape bračnog života, kroz pažljivu izgradnju (formaciju), čiji je cilj povećati svijest kod supružnika o vrijednostima i obvezama svojstvenim njihovu pozivu“. Glavni nositelji ove izgradnje „su pastiri“. Ipak, prema Papi, „u nju se treba uključiti crkvena zajednica u svojim različitim sastavnicama“, koje su suodgovorne za ovu pastoralnu brigu „pod vodstvom dijecezanskog biskupa i župnika“.

Stoga je Papa istaknuo „primarnu odgovornost pastirâ“ i ujedno pozvao na „aktivno sudjelovanje zajednice u promicanju braka i praćenju obitelji duhovnom i formacijskom podrškom“ po uzoru na svete supruge Akvilu i Priscilu koji su bili među „najvjernijim suputnicima misije svetoga Pavla“. „Stoga molimo Duha Svetoga – istaknuo je Papa – da i danas podari Crkvi svećenike koji su sposobni cijeniti i vrednovati karizme suprugâ s čvrstom vjerom i apostolskim duhom poput Akvile i Priscile“.