Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u Tallinnu zahvalio na gostoprimstvu te Estonce nazvao „malenim stadom velikoga srca"

Tallinn (IKA )

Misnim slavljem na Trgu slobode u Tallinnu papa Franjo završio je 25. rujna apostolski pohod baltičkim zemljama.

U propovijedi pred mnoštvom okupljenim u glavnom gradu Estonije istaknuo je: „Dajte svjedočanstvo kao sveti narod. Možemo biti kušani mišlju da je svetost samo za neke. Međutim, pozvani smo biti sveti živeći u ljubavi i svjedočeći svime što činimo, gdje god se nalazili” (usp. Gaudete et Exsultate, 14), izvještava Vatican News. Papa je upozorio da „biti izabrani narod ne znači biti isključiv, ni biti izdvojen” te da „trebamo biti blizu drugima, sposobni za kontemplaciju, suosjećanje, spremni posvetiti vrijeme drugome, koliko god bilo potrebno.”

Osvrnuvši se na prvo misno čitanje, Sveti Otac estonski narod i baltičke zemlje usporedio je s izraelskim narodom te kazao kako su im poznate borbe za slobodu. Narod koji dolazi na Sinaj slobodno je izabrao sklopiti savez ljubavi s Bogom. To je narod koji nije ni na što obvezan i kojemu Bog želi slobodu. Nije to razmjena u kojoj nešto činimo ukoliko Bog nešto učini zauzvrat. Božja ponuda ne uzima nam ništa, nego naprotiv, vodi nas punini, ispunja sve ljudske težnje. Neki se smatraju slobodnima ako žive bez Boga ili odvojeno od njega. Ne primjećuju da na taj način prolaze ovim životom kao siročad, bez doma u koji se mogu vratiti, rekao je Papa.

Mi smo maleni dio koji treba biti kvasac čitavom mnoštvu, poručio je papa Franjo i dodao da je to kvasac koji se ne skriva niti odvaja, koji se ne smatra boljim ni čišćim. Sveti Otac potom je naveo primjer orla koji štiti svoje mlade i drži ih na sigurnom dok ne narastu, no kasnije ih tjera da napuste sigurnost i samostalno polete. Orao leti ispod orlića kada isprobavaju svoja krila kako bi ih zaštitio i spriječio od ozljeđivanja. Takav je Bog, takav je Bog sa svojim izabranim narodom, kazao je Sveti Otac.

Danas odlučujemo biti sveci odlazeći na periferiju i rubove našega društva, gdje naša braća leže odbačena. Ne smijemo misliti da će se netko drugi zaustaviti i pomoći, ni da će te probleme riješiti institucije. Na nama je da zaustavimo pogled na toj braći i sestrama i pružimo im ruku pomoćnicu zato što su oni slika Božja; oni su naša braća i sestre koje je otkupio Isus Krist. To znači biti kršćanin, to je svetost koja se živi iz dana u dan, rekao je papa Franjo.

Prije završnog blagoslova izrazio je zahvalnost svima prisutnima, počevši od apostolskog administratora u Estoniji. Zahvalio je estonskom narodu na dobrodošlici te ga nazvao malenim stadom velikoga srca. Posebnu misao Sveti Otac uputio je svoj kršćanskoj braći i sestrama, pogotovo luteranima, koji su mu iskazali gostoprimstvo na ekumenskim susretima u Estoniji i Latviji te izrazio želju da nas Gospodin nastavi voditi putem zajedništva.

Ključne riječi:
misa papa Franjo Tallinn