Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa upozorio na opasnosti „umora od nade“

Panama (IKA)

U sklopu pohoda Panami u povodu 34. svjetskog dana mladih papa Franjo slavio je u subotu 26. siječnja misu sa svećenicima, posvećenim osobama i predstavnicima laičkih pokreta i posvetio oltar obnovljene katedrale-bazilike Santa Maria la Antigua, zaštitnice Paname.

U propovijedi Papa je upozorio da se da se u srcima mnogih župa i redova širi „sivi prgmatizam“. Razočarani stvarnošću koju ne razumiju ili im se čini da u njoj više nema mjesta za ono što nude, kršćani se prepuštaju jednoj od najgorih hereza našega vremena – mišljenju da Krist i i kršćanske zajednice više nemaju što reći i dati, ocijenio je Papa.

Kao jedan od razloga toga gubitka nade kod svećenika, posvećenih osoba i ostalih kršćana Papa je naveo i samu Crkvu, koja ranjena vlastitom krivnjom često ne čuje „brojne vapaje“ drugih. Ta vrsta umora pred budućnosti nadilazi uobičajenu izmorenost ili opterećenost poslom, dijagnosticirao je Sveti Otac stanje pred okupljenim klerom i laicima.

Papa je savjetovao da se ta rezignacija otvoreno prizna i otvore vrata „naših umornih nada“ kako bismo se bez straha vratili izvorima naše prve ljubavi – kada smo susreli Isusa. No, novi život neće podariti pastoralni planovi i strukture već konkretni ljudi, sveci iz susjedstva, poručio je Papa.

Katedrala, koja je na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine, zatvorena je od 2016. godine zbog temeljite vanjske i unutarnje restauracije. Građena je od 1688. do 1716., posvećena tek 1796 i jedna je od najvećih u Srednjoj Americi. Panamska država osigurala je za obnovu 10,5 milijuna eura, još 4 milijuna eura pridonijele su razne udruge i Crkva.

Posvećujući novi oltar, Papa je pohvalio radove na obnovi katedrale, istaknuvši da restauriranje nije tek rekonstrukcija staroga stanja. Božji dom nudi i prostor za novu sadašnjost – tako španjolska, indijanska i afroamerička katedrala postaje panamska, rekao je Papa, prenosi Kathpress.

Na kraju mise Papi je u katedrali koja je sjedište Panamske nadbiskupije zahvalio domaćin nadbiskup Jose Domingo Ulloa.

Nakon mise Papa je ručao s mladima u Bogoslovnom sjemeništu Sv. Josipa. Oko pola sta nakon ponoći slijedi bdjenje s mladima na Polju sv. Ivana Pavla II. u Metro Parku. Nakon bdjenja mnogi će mladi tamo i prespavati da bi u nedjelju 27. siječnja ujutro sudjelovali u središnjem misnom slavlju Svjetskog dana mladih koje predvodi Sveti Otac.

Ključne riječi:
Panama Papa posveta oltara