Budi dio naše mreže
Izbornik

Početak izvođenja nastave na poslijediplomskim sveučilišnim studijima na HKS-u

Zagreb (IKA)

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u ponedjeljak 3. prosinca obilježen je početak izvođenja nastave na poslijediplomskim sveučilišnim (doktorskim) studijima.

Na poslijediplomski sveučilišni studij Povijest u akademskoj godini 2018./2019. upisano je petnaest studenata, a na poslijediplomski sveučilišni studij Sociologija: vrijednosti, identitet i društvene promjene u hrvatskome društvu dvadeset i dvoje studenata.

Tim povijesnim činom početka izvođenja prvih akreditiranih poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih) studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, uspostavljena je obrazovna vertikala i zaokružena mogućnost stjecanja najvišega akademskoga stupnja, kako je naglasio prof. dr. sc. Željko Tanjić u svome uvodnom obraćanju studentima, mentorima i gostima.

Predavanje pod nazivom Avantura doktoriranja održao je prof. dr. sc. Stjepan Kušar, predsjednik Sveučilišnoga Vijeća poslijediplomskih studija Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. U svome se izlaganju osvrnuo na doktoriranje kao proces u kojem studenti proširuju i produbljuju svoje spoznaje u izabranom znanstvenom području zahvaljujući istraživanju. Time oni daju važan doprinos razvitku znanosti i stječu najvišu znanstvenu kvalifikaciju koja ih osposobljuje kako za prenošenje znanja onima koji izabiru sveučilišni studij, tako i za otkrivanje novih spoznaja i metoda rada na izabranom znanstvenom području. S tim u vezi profesor je istaknuo u prvom redu zahtjev intelektualne čestitosti u istraživanju i u prezentiranju rezultata. Tome je u temelju priznanje onoga što je preuzeto od drugih, ali i intelektualni napor u otkrivanju i prezentaciji razloga vlastitih znanstvenih uvida, stavljenih na raspravu u zajednici znanstvenika.