Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen božićni broj Uličnih svjetiljki

Rijeka (IKA)

U ponedjeljak 3. prosinca na riječkom Korzu predstavljen je božićni broj Uličnih svjetiljki, prvog hrvatskog časopisa o beskućništvu i srodnim društvenim temama koji je ove godine proslavio i svoju desetu godišnjicu kontinuiranog izlaženja. Časopis je specifičan zbog tematike kojom se bavi jer govori o beskućnicima, siromasima, ovisnicima, djeci bez roditelja, a kojima je često ovaj časopis ‘ulaznica u bolji svijet’.

Časopis izdaje Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat, a član je Međunarodne mreže uličnih novena (INSP) te se prodaje po ulicama gradova iz ruku beskućnika. Cijena je 8 kuna od čega pola iznosa pripada prodavaču, a ostatak pokriva trošak tiska novog broja časopisa i druge projekte za pomoć beskućnicima.
Akciju predstavljanja božićnog broja, dolaskom i sudjelovanjem u prodaji pomogli su: franjevački novaci iz svetišta Majke Božje Trsatske, učenici OŠ Omišalj, štićenici Doma za djecu i mladež te studenti Erasmusa. Urednica Uličnih svjetiljki, Jasna Krapac, poručuje da su u promociji božićnog broja željeli istaknuti da ponekad uspješno i u nadi iščekujemo Božić, a kad on dođe, čini nam se prazno. “Hrana je pojedena, darovi predani i odjednom je sve isto. Međutim, postoje ljudi koji su se uvjerili da tako ne treba biti, da postoji vrlo jednostavan recept za sreću, a to je nastojati učiniti ne sebe sretnim, već svoje bližnje. Kada usrećimo druge ili kada ih utješimo, naša su srca radosna i bez bilo kakvog poticaja, bez bilo kakvog ukrasa. Tko su ti ljudi? To su volonteri u mnogim udrugama i zajednicama, poput volontera Prihvatilišta ‘Ruže sv. Franje’ u Rijeci i socijalnih samoposluga. To su roditelji koji su se trudili razveseliti svoju djecu. To su slučajni prolaznici koji su primijetili da na buri, kiši i snijegu netko čeka da bude primijećen i da proda bar još jedan broj ‘Uličnih svjetiljki’”.
Na kraju Krapac poručuje da ovakve akcije pomažu u borbi s predrasudama društva jer posebno su beskućnici žrtve negativnih stavova i predrasuda koje ih okružuje što ozbiljno narušava osjećaj njihove vrijednosti.