Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće u Rim za 15 godina izlaženja časopisa „Ulične svjetiljke“

Rijeka (IKA)

Oko 50 prodavača, prijatelja, volontera i suradnika časopisa „Ulične svjetiljke“, povodom 15 godina izlaženja, krenulo je u nedjelju 22. listopada 2023. u Rim gdje će u srijedu sudjelovati na audijenciji s papom Franjom, objavio je Novi list.

U jesen 2008. godine „Ulične svjetiljke pokrenuo je Franjevački svjetovni red Rijeka–Trsat, na inicijativu tadašnjeg člana sada, svećenika franjevca o. Siniše Pucića. Petnaest godina kasnije, projekt kojim se željelo omogućiti ponajprije beskućnicima, a potom i drugima u potrebi, da si prodajom časopisa osiguraju krov nad glavom, i dalje dolazi na ulice većih hrvatskih gradova – Rijeke, Zagreba, Zadra, Pule, Varaždina, četiri puta godišnje, a nekad i češće.

Kako ljudi u teškoj životnoj situaciji i beskućnika ima i u drugim hrvatskim gradovima, nastoje se proširiti i onamo, posebice u gradove koji imaju prihvatilišta ili prenoćišta za beskućnike.

Nakon Siniše Pucića, časopis je uređivala Jasna Krapac, a danas ga uređuje s. Dunja Osojnak Marinović, ministra OFS-a Trsat koji vodi dva projekta – Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje te „Ulične svjetiljke. S. Dunja ističe da je prodaja časopisa način na koji si beskućnici i drugi u potrebi plaćaju stanarinu i režije. Pola iznosa cijene časopisa zadrži prodavač, a drugom polovinom pokriva se cijena tiska.

„Hvala svima koji su u proteklih 15 godina omogućili da Ulične svjetiljke svijetle i dalje, volonterima, kupcima i svim prijateljima. Hvala svima i za svaku toplu riječ upućenoj prodavačima, one su nekad i mnogo važnije od same kupnje časopisa. Jer, svakome od nas potrebna je topla riječ, a posebno onima kojima je najteže. Vaše su im riječi primarna, svakodnevna, duhovna okrjepa, a koju želimo nadograditi hodočašćem u Rim, rekla je urednica Osojnak Marinović.

Hodočašće će trajati do srijede 25. listopada kada će hodočasnici sudjelovati na općoj audijenciji sa Svetim Ocem na Trgu sv. Petra, objavio je Novi list.

Kako piše na Facebook stranici Uličnih svjetiljki, hodočašću su se pridružili beskućnici prihvatilišta „Ruže sv. Franje“ u Rijeci, kao i beskućnici Caritasova prihvatilišta u Sesvetskom Kraljevcu.

Petnaesta godišnjica početka izlaženja prvoga hrvatskog časopisa o beskućništvu i srodnim društvenim temama proslavljena je i prošlog tjedna u Zagrebu. Tom prigodom prodavači iz Rijeke došli su volontirati s kolegama u Zagrebu.